Hlavní obsah

Bezpečnostní rámy? Raději pořádné psychology, zní ze škol po tragédii

Zabezpečení škol se přehodnocuje průběžně a kontroluje se. Nicméně není v silách škol zajistit absolutní bezpečnost, zní od představitelů škol v reakci na čtvrteční tragédii, kdy žák zabil mačetou svého učitele.

Foto: Aktu.cz

Policisté u školy, kde došlo k útoku.

Článek

„Bezpečnost se řeší průběžně a pořád, každým rokem se koná konference Bezpečná škola, kdy se tyto věci probírají na celostátní úrovni, a školy se jimi zabývají celý rok. Opatření kontroluje Česká školní inspekce,“ řekl Právu šéf Asociace ředitelů ZŠ Luboš Zajíc.

Policie zahájila trestní řízení v případu útoku na učitele

Krimi

„Je snahou do škol nepouštět příliš cizích lidí, školy se zamykají, někde mají kamerové systémy. V některých školách mají otvírání dveří na čipy a mají je propojeny s docházkou. Ale není to stoprocentní. Nejlepší způsob je personální zabezpečení, což je něco jako vrátný, ale je to drahé,“ popsal.

Podle něj by nebyly bezpečnostní rámy s detektory kovu u vstupu do školy šťastným výsledkem případných debat: „Když máte ve škole 500, někdy tisíc dětí, než tím projdou poslední, ti první už se vracejí domů.“

Podle Zajíce by se ale mohla posílit prevence, aby pedagogové dokázali předcházet vážnějším konfliktům se svými svěřenci.

Dva mrtví v budově školy na Kladensku: Policie případ vyšetřuje jako vraždu a sebevraždu

Krimi

Chybějí školní psychologové

„V této oblasti je ještě dost prostoru na vylepšení. Právě řešení konfliktů je věc, která se interně až tak moc neřešila, a určitě by chtěla větší pozornost,“ uzavřel.

Podobně hovořil i Jiří Zajíček, šéf Unie školských asociací. „To, že by byly školy vybaveny bezpečnostními rámy, je nereálné. Jistě víte, jak to chodí na letištích. Jde spíše o prevenci, sledovat děti, jak se chovají, snažit se takové situaci předejít,“ řekl Právu.

„Učitelé jsou zkušení, a pokud se někdo chová divně, snažíme se to řešit s výchovným poradcem, psychologem,“ přiblížil. Na jeho Masarykovu střední školu chemickou v Praze jednou za čas dochází psycholog z pedagogicko-psychologické poradny, který se věnuje problematickým žákům.

Vliv na útočníka na škole mohly mít psychopatické rysy či drogy, říká psycholožka

Krimi

Na vydržování vlastních psychologů školy podle něj nemají prostředky. „Pořád se mluví o vytvoření pozice školního psychologa, ale hradí se to z evropských dotací a spíš na základních než na středních školách,“ dodal Zajíček.

Reklama

Výběr článků

Načítám