Hlavní obsah

Auroralumina attenboroughii. V Británii našli pozůstatky nejstaršího známého predátora

V Británii našli vědci pozůstatky tvora podobného dnešním mořským sasankám, který byl identifikován jako nejstarší známý zvířecí predátor. Zhruba 560 milionů let stará fosilie byla pojmenována Auroralumina attenboroughii na počest slavného britského přírodovědce a dokumentaristy. Sir David Attenborough reagoval, že je „opravdu potěšen“, napsal list The Independent.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Británii našli fosílii prvního známého predátoraVideo: British Geological Survey, Reuters

 
Článek

Zkamenělý exemplář byl nalezen v oblasti Charnwood Forest poblíž Leicesteru v severní Anglii. Stáří zdejších skal se datuje až do období před 600 miliony lety.

Tato fosilie je první svého druhu a výzkumníci podle agentury Reuters věří, že jde o nejstaršího tvora, který měl kostru.

O objevu nyní informoval paleontolog Phil Wilby z vládní agentury British Geological Survey, jenž byl mezi skupinou badatelů, kteří se v roce 2007 vydali do Charnwood Forest zkoumat místo obsahující více než 1000 fosilních nálezů.

Příbuzný žahavců

Vědcům se od té doby podařilo datovat fosilii Auroralumina attenboroughii analýzou radioaktivního materiálu v okolní hornině a identifikovat ji jako živočicha patřícího do období zvaného ediakara.

Ediakara, rovněž ediakar nebo ediakaran, je nejmladší perioda/útvar proterozoika (starohor). Začíná přibližně před 635 miliony lety (kdy končí kryogén) a končí před 542 miliony lety (kdy začíná prvohorní kambrium).

Odborníci určili, že predátor je příbuzný skupině žahavců. Kmen žahavci zahrnuje mořské sasanky, medúzy či korály. „Tímto jsme posunuli existenci této skupiny o 20 milionů let nazpět,“ poznamenal Wilby.

Z Evropy do Peru? Kosterní pozůstatky vrhají nové světlo na původ krokodýlů

Věda a školy

„Poprvé jsme schopni říci, že před 560 miliony let existovala nějaká skupina živočichů, kteří vypadali stejně jako moderní zvířata, kteří měli kostry, kteří byli predátory a kteří žili v koloniích,“ shrnul pro zpravodajskou stanici BBC.

V chilském ledovci odhalili první kompletní zkamenělinu ichtyosaura: březí samici

Věda a školy

Podle něj stvoření disponovalo jakousi „stopkou“ a „pohárem“. „A na něm, nebo uvnitř se nacházel polyp velmi podobný mořské sasance se spoustou malých chapadel, která sloužila k chytání potravy,“ popsal Wilby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám