Hlavní obsah

Meteorit padal nad Jizerkami kolmo a za tlumených výbuchů

Právo, Michael Polák

Ačkoliv se nebeským tělesům a sledování i fotografování oblohy věnuje celý život, poslední večer minulého týdne přinesl Martinu Gembecovi, dvaačtyřicetiletému astronomovi z Liberce, velkou premiéru. Poprvé v životě viděl z nebe padat zářící meteorit, takzvaný bolid.

Foto: Petr Horník, Právo

Profesionální i amatérští astronomové se vydali do Jizerských hor pátrat po úlomcích bolidu.

Článek

Gembec se tak stal jedním z nemnoha lidí, kteří mimořádnou událost, jež od neděle budí zájem profesionálních i amatérských astronomů v Česku, viděli na vlastní oči.

„Pro mě to byl dosud jeden z nesplněných snů, vidět padat jasný bolid, který vám rozsvítí krajinu. A jsem šťastný, že jsem si ho splnil,“ líčí astronom s tím, že zatím se prý úlomky meteoritu nepodařilo nalézt.

Astronomové pátrají po úlomcích z bolidu. Přesné místo dopadu tají

Věda a školy

Záře padajícího meteoritu byla podle něj až oslepující. „Nádherně to prskalo a rozpadalo se to. Bylo slyšet hřmění, tlumené výbuchy a potom takové dunění, jako když slyšíte vzdálenou bouřku. Byl to mimořádný výjev,“ popsal pro Právo astronom Gembec. Coby profesionálního astronoma ho zaujalo také to, že meteorit vletěl do atmosféry velmi kolmo.

„Normálně bývá zvykem, že bolidy mají dlouhou dobu letu a dlouhou dobu zhasínají. Tento bolid letěl pod úhlem 77 stupňů, tedy téměř kolmo směrem k povrchu. Jak rychle do atmosféry vletěl, tak rychle také vybuchl. Celé to trvalo asi pět sekund,“ popisuje astronom z Klubu astronomů Liberecka, který je pobočkou České astronomické společnosti.

Nedá se předvídat

Pád bolidu padajícího z pásu planetek se podle Gembece – na rozdíl od některých meteorických rojů – nedá nijak předvídat nebo očekávat. Jediná možnost, jak ho zachytit, je snímat každou noc kamerou oblohu.

V nedělní večer měl tu svoji, která snímá celou krajinu, připravenou i Martin Gembec. Doufal, že mu nějaký náhodný pád meteoritu zachytí. V jednu chvíli s ní astronom vyfotil snímek, a protože se mu nezdál dostatečně ostrý, tak se pustil do přeostřování kamery.

Viděli jste ho? Oblohu nad Českem ozářil mimořádně jasný bolid

Věda a školy

„A během toho přeletěl ten bolid,“ vysvětluje zlomyslnou smůlu, proč se mu padající meteorit nepodařilo vyfotit nebo natočit. „Ale viděl jsem ho a jsem z toho šťastný, protože zažít takhle jasný bolid, který má jasnost jako Měsíc, to se dá jen párkrát za život,“ dodal Gembec.

Reklama

Výběr článků

Načítám