Hlavní obsah

WHO prohlásí aspartam za možný karcinogen, dopady mohou být dalekosáhlé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světová zdravotnická organizace (WHO) plánuje označit aspartam, jedno ze světově nejrozšířenějších umělých sladidel, za potenciálně rakovinotvornou látku. Informovala o tom ve čtvrtek agentura Reuters s tím, že k tomu má dojít příští měsíc. Zejména pro potravinářský průmysl to může mít dalekosáhlé dopady, látka se používá ke slazení žvýkaček či sycených limonád, včetně Coca-Coly light.

Foto: Profimedia.cz

Umělé sladidlo aspartam se používá ke slazení nápojů, sycených limonád, včetně Coca-Coly light, nebo žvýkaček. Ilustrační foto

Článek

Umělé sladidlo 200krát sladší než sacharóza má velmi široké využití v potravinářství, ale i ve výrobě léků.

Aspartam, používaný ve výrobcích, od dietních limonád Coca-Cola přes žvýkačky Mars' Extra a některé další nápoje, bude v červenci Mezinárodní agenturou pro výzkum rakoviny (IARC) poprvé uveden jako „možný karcinogen pro člověka“. Výrobci sladidel práci IARC kritizují.

Podobná rozhodnutí IARC v minulosti pro různé látky však vyvolala u spotřebitelů obavy ohledně jejich použití, vedla k soudním sporům a tlačila na výrobce, aby znovu vytvořili receptury a vyměnili je za alternativy. To vedlo ke kritice, že hodnocení IARC mohou být pro veřejnost matoucí. Kupříkladu v roce 2015 označila IARC herbicid glyfosát za "pravděpodobně rakovinotvorný", což mělo dopad na mnoho firem.

Rozhodnutí IARC, učiněné podle agentury Reuters na počátku tohoto měsíce po schůzce externích expertů skupiny, má na základě všech zveřejněných důkazů posoudit, zda určitá látka představuje potenciální nebezpečí, či nikoli.

Dvě zprávy

Závěry IARC nicméně neříkají, jaké množství výrobku nebo látky může člověk bezpečně zkonzumovat. K tomu se vyjadřuje jiný expertní výbor WHO, který se zaměřuje na potravinářské přídatné látky (JECFA). Klíčové jsou také výroky národních regulačních orgánů.

Střevní mikrobiom ovlivňuje mozek i vznik rakoviny

Zdraví

JECFA také letos přezkoumává používání aspartamu. Její zasedání začalo na konci června a svá zjištění má oznámit ve stejný den, kdy IARC zveřejní své rozhodnutí – 14. července.

Od roku 1981 JECFA uvádí, že konzumace aspartamu je bezpečná v rámci přijatých denních limitů. Např. dospělý o hmotnosti 60 kg by musel každý den vypít 12 až 36 plechovek nějaké dietní limonády – v závislosti na množství aspartamu v nápoji –, aby byl ohrožen. Toto stanovisko široce sdílejí národní regulační orgány, včetně Spojených států a Evropy.

Foto: Profimedia.cz

Aspartam - chemické vazby

Mluvčí IARC uvedl, že nová zjištění jak IARC, tak JECFA jsou až do července důvěrná, ale dodal, že se „doplňují“, přičemž závěr IARC představuje „první základní krok k pochopení karcinogenity“.

Toužíte zhubnout? Pak zapomeňte na nápoje a pochoutky s umělými sladidly

Zdraví

Průmysl a regulátoři se nicméně obávají, že chystané zveřejnění dvou takových zpráv od agentur WHO může být matoucí. Doufají, že odborníci své práce koordinovali.

„IARC není orgánem pro bezpečnost potravin a jejich hodnocení aspartamu není vědecky komplexní a je silně založeno na široce zdiskreditovaném výzkumu,“ poznamenala dokonce Frances Hunt-Wood, generální tajemnice Mezinárodní asociace sladidel (ISA).

Anketa

Vyhýbáte se potravinám s umělými sladidly?
Ano
77,6 %
Ne
22,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 16061 čtenářů.

Aspartam je intenzivně studován již roky. Minulý rok studie ve Francii mezi 100 tisíci dospělými ukázala, že lidé, kteří konzumovali větší množství umělých sladidel – včetně aspartamu –, měli o něco vyšší riziko rakoviny.

To, že WHO plánuje vydat 14. července dvě nové zprávy o bezpečnosti aspartamu, avizovala minulý týden již např. agentura Bloomberg.

El Niño může urychlit šíření virových onemocnění, WHO s tím už počítá

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám