Hlavní obsah

Archeologové odhalili na Karlovarsku pravěký hrob s jantarovými šperky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pravěký komorový hrob z období kolem poloviny tisíciletí před naším letopočtem odhalili archeologové na poli nedaleko obce Močidlec a vrchu Vladař na Karlovarsku. Archeologický průzkum ukázal, že hrob skrývá více než stovku nálezů bohaté výbavy. Jedná se například o zlaté šperky, bronzové zrcadlo nebo jantarové kroužky.

Archeologové odhalili na Karlovarsku hrob s více než stovkou nálezů bohaté výbavy.Video: Rudolf Voleman, Novinky

 
Článek

„Podařil se zcela ojedinělý nález,“ sdělil Novinkám a Právu archeolog karlovarského muzea Jiří Klsák.

„Pro Karlovarský kraj je unikátní tím, že je zatím prvním hrobem svého druhu. Doufáme, že nebude poslední v okolí vrchu Vladař,“ pokračoval archeolog s tím, že nález objevil tzv. detektorář, který ale na rozdíl od většiny hledačů pokladů neváhal a oznámil vše hned muzeu.

Ostatně sám následně pomáhal jako brigádník archeologům s vykopávkami.

Archeologové objevili v Brně pozůstatky keramické dílny, našli v ní i podivné muří nohy

Věda a školy

Jednalo se o hrob, jehož veškerá výbava byla umístěna pod dvěma vrstvami kamení. Kvůli jejich zhroucení byla nalezená keramika polámaná, ale šperky takřka neporušené.

„Kromě zlatých, bronzových a železných předmětů tam byly i jantary a další zajímavosti. Největším předmětem, kromě zbytků kol dvoukoláku umístěných na okraji hrobu, bylo zrcadlo, které pochází pravděpodobně z jihu evropského kontinentu. Jantary zase svědčí o souvislosti se severem Evropy, což dokládá, že pohřbený příslušník tehdejší elity působil ve své době na významném místě, kterým proudil obchod severu s jihem a obráceně,“ konstatoval Klsák.

„Největším problémem odkrývání hrobu byla doba nálezu, tedy začátek listopadu minulého roku,“ uvedl Jan Tajer z karlovarského muzea. Kvůli počasí musely být totiž práce archeologů na konci listopadu přerušeny, hrob zakonzervován a pokračovalo se zase až na jaře.

„Odebírali jsme co nejvíce materiálu - na první pohled prázdné hlíny - na přírodovědné analýzy, protože bylo jasné, že se jedná o významný nález,“ dodal Tajer s tím, že kosterní pozůstatky se nedochovaly, pravděpodobně kvůli agresivnímu složení jílovité půdy v místě.

Konzervování bude trvat zhruba rok

Podle Milana Metličky ze Západočeského muzea v Plzni, který má na starosti zakonzervování nálezů, se jedná o jeden z deseti nejvýznamnějších pravěkých hrobů, které byly na území Česka kdy nalezeny.

Bagr při opravě křižovatky v Ústí nad Labem narazil na pozůstatky historických budov

Věda a školy

„Jsme teprve na začátku, protože spousta materiálu se vybírala z hrobu v blocích, které se musí nejdříve rozebrat archeologem, aby zaznamenal polohy jednotlivých nalezených předmětů,“ popisoval Metlička s tím, že navíc půjdou vzorky z nálezů na nejrůznější analýzy.

„Pak teprve přijde na řadu konzervování předmětů,“ doplnil. „Komplikovanost je v tom, že tu máme nálezy z různých materiálů,“ připomněl různorodost Metlička.

„Navíc nálezů je přes sto. Časový objem odhaduji na jeden rok a finanční náklady na sto tisíc korun,“ poznamenal.

Nález bude vystaven

Ředitelka karlovarského muzea Dominika Kožešníková potvrdila Novinkám a Právu, že nález bude později vystaven.

„Stane se tak, jakmile bude všechno zrestaurováno a zakonzervováno,“ pokračovala.

„Expozice by mohla být připravena ve druhé polovině příštího roku nebo na začátku roku přespříštího,“ uzavřela s tím, že expozice bude v hlavní budově muzea na Nové Louce v centru Karlových Varů.

Středočeská muzea jsou bohatší o vzácné nálezy zlatých a stříbrných mincí

Věda a školy

FOTO: Poklad nevyčíslitelné hodnoty. Archeologové ukázali nález zlatých a stříbrných mincí

Věda a školy

Související články

Výběr článků

Načítám