Hlavní obsah

Archeologové objevili pozůstatky prvního španělského hřbitova v Limě

Peruánští archeologové tento týden ohlásili objev prvního městského hřbitova na území starobylé Královské nemocnice San Andres nacházející se ve čtvrti Barrios Altos v Limě. Objev je součástí programu Prolima na obnovu historického centra tohoto hlavního města Peru, napsala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Peruánští archeologové objevili pozůstatky prvního hřbitova v Limě Video: Reuters

 
Článek

Prostor považovaný za první nemocnici pro Španěly – postavenou v Peru v roce 1552 – fungoval jako nemocnice až do roku 1875. Z původně rozlehlejšího komplexu se však do dnešních dnů dochovalo pouze jeho jádro, tvořené mj. kaplí a bývalými ošetřovatelskými místnostmi.

Archeologický tým pracující v rámci zmíněného programu pro obnovu centra Limy zahájil průzkum budovy v roce 2021. Celkem našel 42 pohřbených lidských ostatků v místě, na kterém se rozkládá starý nemocniční hřbitov.

Z Evropy do Peru? Kosterní pozůstatky vrhají nové světlo na původ krokodýlů

Věda a školy

Zároveň byla nalezena podzemní krypta v podobě cihlově klenuté stavby, která mohla sloužit téměř 300 let.

Byly též objeveny fragmenty předhispánské keramiky z doby před výstavbou nemocnice, zbytky městského dláždění z doby založení města (Lima byla založena 18. ledna 1535 španělským conquistadorem Franciscem Pizarrem – pozn. red.) nebo cihlové či uhlazenými balvany tvořené podlahy ze 16. a 17. století.

Mumie jako doprovod v posmrtném životě

Peruánští výzkumníci letos odhalili i např. na archeologickém nalezišti Cajamarquilla, které se nachází východně od Limy, celkem 14 mumií dětí i dospělých, o kterých se předpokládá, že jsou staré 800 až 1000 let. Podle agentury Reuters, která o nálezu v únoru informovala, pocházejí z předinckého období.

V Peru odhalili 14 mumií, které sloužily jako doprovod v posmrtném životě

Věda a školy

Vědci se domnívají, že děti a dospělí byli obětováni na počest významné osobnosti místní elity, jejíž mumie byla poblíž odkryta v loňském roce, aby mohli sloužit jako „doprovod v posmrtném životě“.

Archeologové v Peru našli nejméně 800 let starou svázanou mumii

Zahraniční

Loni v listopadu uvedla stanice BBC, že archeologové na nalezišti nedaleko peruánské metropole našli kompletní mumifikované tělo staré nejméně 800 let. Celé tělo bylo svázáno provazy a ruce zakrývaly obličej, což bylo nejspíš součástí místního pohřebního rituálu.

Reklama

Související články

Vědci zjistili, odkud přišli Avaři do Evropy

Mezinárodní tým genetiků, archeologů a historiků, včetně Zuzany Hofmanové z Ústavu archeologie a muzeologie Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně,...

Výběr článků

Načítám