Hlavní obsah

Archeologové v Peru našli nejméně 800 let starou svázanou mumii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lima

Archeologové na nalezišti nedaleko peruánské metropole Lima našli kompletní mumifikované tělo staré nejméně 800 let. Může být staré dokonce až 1200 let, přesné stáří určí datace pomocí uhlíku. Ostatky v každém případě pocházejí z kultury, která zde byla před vznikem říše Inků v 15. století. O nálezu informovala stanice BBC.

Foto: Profimedia.cz

Archeologický průzkum v Peru

Článek

„Hlavním znakem mumie je, že celé tělo bylo svázáno provazy a ruce zakrývaly obličej, což bylo nejspíš součástí místního pohřebního rituálu,” uvedl Pieter Van Dalen Luna, který pracuje na nalezišti. „Přesnější chronologii poskytne radiokarbonové datování,” doplnil.

Archeologové mumii našli v podzemní prostoře spolu s množstvím keramiky, zbytků zeleniny a kamennými nástroji. Zatím není jasné, jakého byla pohlaví. Průběh odkrývání místa shrnuje video.

V Peru, kde leží i turistická atrakce Machu Picchu, se nacházejí stovky archeologických nalezišť kultur, které se rozvíjely před a po říši Inků. Inkové před 500 lety ovládali část Jižní Ameriky od jižního Ekvádoru a Kolumbie až po střední Chile.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám