Hlavní obsah

Archeologové našli v Jeruzalémě záhadné kanály

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř tři tisíciletí stará síť do skal vytesaných kanálů či potrubí, objevená nedávno v Jeruzalémě, zmátla izraelské archeology. Nevědí totiž o žádných srovnatelných konstrukcích v oblasti. Mezi nálezy odpovídajícími biblickému popisu nic takového nemají, nenapadá je ani žádné spojení se starověkým židovským Jeruzalémským chrámem, který kdysi stál nedaleko.

Archeologové našli v Jeruzalémě záhadné 2800 let staré kanály.Video: Reuters

 
Článek

Kanály staré 2800 let se nacházejí mimo jeruzalémské Staré Město. Tvoří je dvě části zhruba 10 metrů od sebe.

Forenzní testování kanálů nenalezlo žádnou krev, jak sdělil Izraelský památkový úřad - což vylučuje potenciální úlohu sítě při porážce zvířat pro slavnostní hostiny či náboženské oběti.

Nezdá se také, že by potrubí tvořilo tok v jednom směru nebo že by vedlo do jakékoli nádrže. To naznačuje, že kanály nesloužily k odvedení odpadních vod či dešťů, dodal úřad, jehož výzkumným partnerem je Telavivská univerzita.

Češi se v Izraeli podíleli na objevu chrámu. Podobá se popisu z Bible

Věda a školy

„V té době to ale muselo být - na základě umístění - důležitou součástí ekonomiky Jeruzaléma,“ prohlásil podle agentury Reuters manažer vykopávek Jiftách Šalev.

Objev bude na místě oficiálně veřejnosti představen příští týden.

Výše zmíněný Jeruzalémský chrám byl centrem náboženského kultu izraelského lidu mezi 10. stol. př. n. l. a 1. stoletím n. l.
První jeruzalémský chrám postavil král Šalomoun a byl zničen Babyloňany na začátku 6. století př. n. l.
Druhý chrám byl postaven na Chrámové hoře na konci 6. století př. n. l. po návratu z babylonského zajetí a zničen v roce 70 Římany.
První chrám se dochoval jen v biblickém popisu, druhý je doložen archeologicky. Z doby jeho rozšíření za krále Heroda se zachovala část vnější opěrné zdi zvaná Zeď nářků.

Býval tu špitál, sirotčinec i diskotéka. Dle nových zjištění archeologů byla stavba původně synagogou

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám