Hlavní obsah

Američtí astronauti vystoupili z paluby ISS. Venku na orbitě mají pracovat sedm hodin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Astronauti americké vesmírné agentury NASA Josh Cassada a Frank Rubio vystoupili z přechodové komory Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) do volného kosmického prostoru. Jde o první ze série „vesmírných procházek“, při nichž má posádka instalovat hardware a dvojici solárních panelů pro zvýšení elektrické energie na tomto laboratorním komplexu na oběžné dráze.

Záznam: Astronauti připravují na ISS instalaci solárních panelů.Video: NASA TV

 
Článek

Zhruba sedmihodinová venkovní směna dvou amerických astronautů měla být podle původních plánů zahájena v úterý ve 14:00 SEČ.

K přepnutí skafandrů oné dvojice na vnitřní baterie, čímž se vždy tyto mise oficiálně zahajují, nakonec došlo až v 15:14 SEČ.

Cassada ve skafandru EMU s červenými rozlišovacími pruhy a Rubio bez rozlišovacích pruhů vystoupili ze staničního modulu Quest.

Podle specialisty na kosmonautiku Michala Václavíka z České kosmické kanceláře a Fakulty strojní ČVUT v Praze to je pro oba první výstup do otevřeného kosmického prostoru.

„Čeká na ně necelá stovka dílčích činností, zejména na pravobočním příhradovém nosníku ITS-S6, spojených s přípravou budoucí instalace nových panelů fotovoltaických článků iROSA na křídlo 1B,“ popsal před začátkem akce Václavík.

Labuť s nerozevřeným solárním panelem

Za připomenutí stojí, že minulý týden ve středu přiletěla na ISS nákladní kosmická loď Cygnus („Labuť“) NG-18. Zakotvení bylo úspěšné, i když se tato loď společnosti Northrop Grumman po startu k ISS dostala do problémů se solárními panely. Nakonec se plně rozložil jen jeden.

Finální instalace „Labutě“ k modulu Unity na stanici tedy proběhla zdárně, zásobovací plavidlo tam zůstane do konce ledna.

Astronautka na ISS zachytila přilétající Labuť s nerozevřeným solárním panelem

Věda a školy

Výběr článků

Načítám