Hlavní obsah

Americký astronaut pořídil nejnovější snímek Prahy z paluby vesmírné stanice

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci projektu Do kosmu s Krtkem 2018 mohli na konci května zájemci pomyslně posvítit na cestu figurce českého Krtečka na palubě Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) při několika viditelných průletech komplexu nad Českou republikou. Na oplátku vyfotil současný velitel ISS, americký astronaut Andrew Feustel, z vesmíru hlavní město Prahu. Novinky o tom informoval Milan Halousek z České kosmické kanceláře.

Foto: velitel ISS Andrew Feustel, NASA

Nejnovější fotografie Prahy z Mezinárodní vesmírné stanice, jak ji v květnu 2018 vyfotografoval americký astronaut Andrew Feustel.

Článek

Na zveřejněné fotografii je Praha, jak ji zachytil astronaut Andrew Feustel z paluby ISS letící ve výšce přibližně 400 kilometrů nad zemským povrchem. Stanice se v daném okamžiku pohybovala rychlostí osm kilometrů za sekundu ve směru od západu na východ.

Dlouhodobé spojení astronauta s Českem

Vzdělávací aktivita Do kosmu s Krtkem 2018 navazuje na dřívější projekt, který vznikl při příležitosti Feustelova letu v raketoplánu Endeavour v roce 2011, kdy vzal poprvé na palubu Krtka z pohádek Zdeňka Milera. [celá zpráva]

Ve spojení s ČR je astronaut díky své manželce Indiře, která má české kořeny – otec je z Indie, matka se ale narodila ve Znojmě. Proto letos s sebou vzal do kosmu i další předmět spjatý s tuzemskem, a to obrázky z Terezína. [celá zpráva]

Foto: Petr Horník, Právo

Astronaut Andrew Feustel s americkým velvyslancem Normanem Eisenem a postavičkou Krtečka, která jej doprovázela při letu do vesmíru

Současný Krteček astronaut je originální figurka, speciálně pro let do vesmíru vyrobená v družstvu umělecké výroby Moravská ústředna Brno. Je vysoký 10 centimetrů a kvůli možnosti lepší vizuální komunikace je upraven jako prstový maňásek.

V kabině kosmické lodi Sojuz MS-08, která jej na ISS vynesla, sloužil po startu jako „indikátor stavu beztíže“.

Otázky pro Feustela

Nyní organizátoři programu s Krtkem, tedy Akademie věd ČR, její Astronomický ústav a rovněž Česká kosmická kancelář, vyhlašují novou akci určenou mladým zájemcům o vesmír.

Pokud chtějí znát odpověď na to, jak žije velitel Feustel na ISS, mohou se zeptat přímo jeho. Bude připraven odpovědět z paluby, sám poté vybere nejzajímavější otázku.

Otázky mohou tazatelé posílat do neděle 17. června prostřednictvím e-mailu info@krtek2018.cz nebo zde. Stručné dotazy lze psát česky nebo anglicky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám