Hlavní obsah

Američané znovu pátrají po troskách letadla na Aljašce. Zřítilo se před sedmi desetiletími

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tým složený z pracovníků amerického letectva a armády a také členů Národní gardy Spojených států se nedávno vrátil na aljašský ledovec Colony při hoře Mount Gannett. Znovu - a nikoli neúspěšně - pátrají po troskách nákladního letadla, které zde tragicky havarovalo v roce 1952. Všech 52 lidí na palubě tehdy zahynulo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pátrání na aljašském ledovci po troskách letadla, které se zřítilo v roce 1952Video: AP

 
Článek

Skupina odborníků hodlá také v rámci nové mise odkrýt a vyzvednout další ještě nenalezené ostatky obětí nehody. Podle nových informací americké stanice WSIL-TV již tento měsíc nashromáždili na 480 balíčků s lidskými ostatky, které bude třeba podrobit analýzám DNA. Našla se kupříkladu i figurka Buddhy, letecký oblek, několik známek nebo zmačkaný plán mše z roku 1952, píše ABC News. Hledání bude nadále pokračovat.

K nehodě před lety došlo z důvodu velmi nepříznivého počasí, zejména špatné viditelnosti kvůli hustým mrakům.

Objevitel potopeného Titaniku pátrá po troskách letadla Amelie Earhartové

Věda a školy

Vojenský transportní letoun Douglas C-124 Globemaster II se 22. listopadu 1952 roztříštil o téměř tříkilometrovou horu Gannett v pohoří Chugach Mountains v jižní části Aljašky.

Letadlo nejprve opustilo leteckou základnu McChord ve státě Washington, mířilo na leteckou základnu Elmendorf v aljašském obvodu Anchorage. Stroj C-124 nicméně letěl bez vizuálních referencí, operoval jen s údaji o nadmořské výšce, dále využíval tzv. radiomaják a stopky. Špatné bylo i komunikační spojení kapitána.

Nepříznivé počasí trvalo tři dny, takže hledání zmizelého letadla mohlo začít až 25. listopadu. Přes třicet vojenských letadel prohledávalo okolí hory Gannett a čtyři plavidla pobřežní stráže záliv Prince Williama. Trosky byly objeveny 28. listopadu 1952 na jižní straně Mount Gannett. Ocas C-124 koukal ze sněhu ve výšce asi 2100 metrů, blízko vrcholu hory.

Identifikováno 40 mrtvých z 52

V roce 2012, od kdy se tam experti podle agentury AP znovu vrací, došlo k novému objevení částí letounu na úpatí ledovce Colony, což naznačuje, že místo srážky bylo o něco dále na severu na ledovém poli Mount Gannett. Za oněch zhruba 60 let se podle expertů pozůstatky skutečně mohly snadno dostat necelých 20 kilometrů dolů podle toho, jak se pohyboval samotný ledovec.

Do loňského roku ministerstvo obrany USA zvýšilo počet identifikovaných zemřelých, zejména vojáků, na 40, informoval už dříve list Anchorage Daily News.

Před 90 lety v Arktidě ztroskotala vzducholoď Italia. Český vědec Běhounek se zachránil

Historie

Samotný ledovec Colony se táhne po jihozápadním svahu Mount Gannett, tající voda z něj teče do přilehlého jezera George.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám