Hlavní obsah

Čínské ledovce tají šokujícím tempem

Novinky, Filip Šára

Ledovce v čínském pohoří Čchi-lien-šan, které je známé i jako Richthofenovo, mizí podle odborníků doslova šokující rychlostí. Globální změny klimatu totiž s sebou přinášejí vpravdě nepředvídatelné změny, což nakonec zvyšuje neradostné vyhlídky na „ochromující dlouhodobý nedostatek vody“, jak s odvoláním na zdroje z Číny napsala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čínské ledovce tají šokujícím tempemVideo: Reuters

 
Článek

V drsném horském území, které tvoří například i severovýchodní okraj Tibetské náhorní plošiny, se nachází zejména tamní největší ledovec nazývaný Lao-chu-kou č. 12. Rozkládá se na ploše zhruba 20 čtverečních kilometrů, nicméně rostoucí teploty způsobují, že se rekordním tempem zmenšuje.

„Když jsem sem poprvé v roce 2005 zavítal, ledovec zasahoval do bodu, kde se kolem táhne řeka. Jenže teď, po 15 letech, se celý ledovec zmenšil o více než 150 metrů. Rychlost, jakou tento ledovec taje, mě šokovala,“ popsal podle agentury Reuters ředitel místní monitorovací stanice Čchin Siang.

Nedostatek pitné vody bude mít do 30 let 3,2 miliardy lidí, varuje OSN

Věda a školy

Od počátku měření v roce 1950 se rozloha ledovce zmenšila přibližně o sedm procent. Zmenšování jeho rozlohy se podle výzkumníků zrychluje. Znepokojuje je i ztráta tloušťky ledu. S neustálým nárůstem teplot se podle Čchina za stejné období ztratilo přes 13 metrů ledu.

Jako jeden z největších následků tání ledovců zmiňuje nedostatek vody v nížinách – příkladem může být vyschlé koryto horské řeky Čchang-ma, kterou už ledovce dostatečně nezásobují vodou. Konkrétně třeba na Tibetské náhorní plošině zemědělci s nedostatkem vody bojují již nyní.

Číňané se na problém snaží reagovat výstavbou nádrží, nemusí to však vůbec stačit. Z měření navíc vyplývá, že za posledních 70 let v oblasti stoupla teplota o více než 1,5 stupně a nadále pravidelně roste.

Do konce století zmizí z Hindúkuše a Himálaje asi třetina ledovců

Věda a školy

Prognózy pro „život“ všech 2684 ledovců v Richthofenově pohoří nejsou příznivé. A to ani závěry vědců o celém regionu „třetího pólu světa“, asijského vysokohorského regionu Hindúkuš, který se rozprostírá na území 4,2 milionu kilometrů čtverečních v deseti zemích. (Zde je více sněhu a ledu než kdekoli na světě – s výjimkou severního a jižního pólu –, proto se oblasti přezdívá „třetí pól“.)

Úbytek 10 metrů za rok, zmizení do roku 2050?

V pohoří Čchi-lien-šan sice sněží v poslední době rovněž více, ztrátu ledových mas způsobenou globálním oteplováním to však podle Čchina nedorovná.

„Ledovec Lao-chu-kou č. 12 je vlastně už takový můj starý přítel. Začal se rychleji zmenšovat v polovině 80. let. Na konci 90. let jeho úbytek ještě zrychlil. Po roce 2000 se ledovec stále rychle zmenšoval. Počáteční výsledky monitorování naznačují, že v tomto století se smršťuje rychlostí přibližně 10 metrů za rok. To není dobré znamení,“ dodal, byť je v současnosti ono tání jistým bonusem pro zásobování vodou v regionu – ale jen dočasným.

Voda z něj je záchranou pro místní farmáře. Avšak tato odměna v podobě „extra tající vody“, teď na jednom místě i dvakrát více než před 60 lety, nebude trvat věčně, jak upozorňuje Čchin. Se svými kolegy předpovídá, že tamní ledovce by mohly zmizet do roku 2050, což povede k budoucí vodohospodářské krizi.

Vědci troubí na poplach. Dva hlavní ledovce v Antarktidě tají stále rychleji

Věda a školy

Čchin přiznává, že jim to dělá starosti. „Nyní se však klima celkově otepluje na celém světě a my nemůžeme tento proces zastavit. Jediná věc, kterou můžeme udělat, je zkusit nějak minimalizovat dopad globálního oteplování na ledovce,“ uzavřel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám