Hlavní obsah

Zpěvačka Helena Vondráčková oslaví narozeniny v pražském Divadle Broadway

Novinky, Robert Rohál

Ve víru práce oslaví 24. června své neuvěřitelné devětašedesáté narozeniny Helena Vondráčková. Jako každoročně připravuje i letos „narozeninový“ koncert, který proběhne 15. července v pražském Divadle Broadway. Ještě předtím se však potká se svými skalními fanoušky na Slapech.

Foto: Ilona Pavlátová

Helena Vondráčková s kapelou Charlie Band, která ji doprovází už několik let.

Článek

Tradiční víkendové setkání Heleny Vondráčkové s členy jejího fan klubu je naplánováno na 1. – 3. července. Potom čeká zpěvačku další tradiční akce, a to narozeninový koncert, pro který bylo tentokrát zvoleno prostředí Divadla Broadway Praha.

Prakticky od svého návratu z Ameriky, kde strávila se svým manželem a manažerem Martinem Michalem celý duben, je v jednom kole. Hned po návratu ji v Českém Brodě čekalo Křeslo pro hosta a poté pěkná řádka vystoupení, ať už to bylo ve slovenských Bojnicích, Mikulově, Olomouci, ve Zlíně (Koncert Naděje v rámci Zlín Film Festivalu) nebo na Konopišti (narozeninový koncert Rádia Blaník).

Zúčastnila se rovněž slavnostního koncertu Světlo za Lidice, kde převzala uměleckou záštitu nad přehlídkou dětských pěveckých sborů. Nechyběla ani na benefičním koncertu Kdo má rád, jehož výtěžek šel ve prospěch novorozeneckého a dětského oddělení prachatické nemocnice.  

Helena Vondráčková (*24. 6. 1947) patří mezi naše nejúspěšnější zpěvačky, dodnes nazpívala téměř 1300 písniček. Začínala v polovině 60. let, kdy po vítězství v talentové soutěži Hledáme nové zpěváky nastoupila do angažmá v pražském divadle Rokoko. Jejím prvním hitem byla písnička Červená řeka.

Po třech letech z divadla odešla, aby byla součástí i v zahraničí slavného tria Golden Kids. To už měla na kontě plejádu hitů stejně jako Zlatého slavíka nebo první Zlatou desku Supraphonu. K velkým úspěchům patřilo i angažmá v pařížské Olympii nebo účast na festivalu Zlatý kohout v Riu de Janeiru.

Od roku 1971 se datuje její sólová dráha, která představuje stovky koncertů nejen doma a prakticky v celé Evropě, ale také v Jižní Americe, Japonsku, Kanadě nebo Austrálii. Dvakrát (2000, 2005) zpívala v proslulé koncertní síni Carnegie Hall v New Yorku. Úspěšná byla rovněž na mnoha písňových festivalech v zahraničí (například v roce 1977 získala v Sopotech Grand Prix), své písně točila v cizojazyčných verzích, ponejvíce v němčině a angličtině. Několik písniček pro ni zkomponoval známý britský hitmaker Les Reed.

Vedle několika filmových rolích na sebe výrazně upozornila také v divadelních muzikálech, například v Bídnících měla postavu Fantine, v Kočkách se proměnila v Grizabellu, v Hello, Dolly! hrála, zpívala a tančila titulní postavu, zatímco v hitmuzikálu Mamma Mia! má hlavní roli Donny.

Dnes je Helena Vondráčková považována za naši mezinárodně nejúspěšnější zpěvačku, která ve světě uspěla díky svému talentu a špičkové profesionalitě. A její další silné „zbraně“? Patří mezi ně taneční projev, step, umění hrát na několik hudebních nástrojů, jazykové schopnosti a v neposlední řadě také její šarm a originální kostýmy.

Výběr článků

Načítám