Hlavní obsah

Zoologická zahrada Brno se zapojila do boje proti znečištění plasty

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Členem celosvětové koalice je jako jediná zoo v Česku i na Slovensku. Činnost sdružení zoologických zahrad a akvárií koordinuje Evropská komise a Program OSN pro životní prostředí.

Článek

Plasty se staly plevelem a škůdcem životního prostředí i života na Zemi. Obrovské množství plastového odpadu znečišťuje oceány i pobřeží a ohrožuje většinu mořských druhů. Drobné částečky plastů (mikroplasty) se navíc hromadí v potravním řetězci a představují zdravotní hrozbu pro zvířata i lidi, kteří je konzumují.

Zatímco vyčištění pláží je důležitým a nezbytným opatřením, nutné je změnit zejména výrobní a spotřební návyky, zabránit, aby se plasty do životního prostředí dostávaly. Většina plastů plovoucích v mořích se totiž na pláže vůbec nedostane, zůstává plout volně na hladině, kde postupně tvoří ohromná plovoucí smetiště. Stále rostou, největší z nich již obsahuje více než 80 tisíc tun plastového odpadu.

Země Evropské unie učinily první krok dohodou o zákazu jednorázových plastových výrobků. Souběžnou snahou Evropské komise byla příprava vzniku koalice k boji proti znečištění plasty.

„Akvária a zoologické zahrady jsou oknem do našich oceánů. Jejich kolekce a vzdělávací programy ukazují, co potřebujeme chránit a inspirují milovníky oceánu. Každoročně je navštěvují miliony lidí po celém světě. Tento projekt je může zmobilizovat, aby přehodnotili způsob, jakým používáme plasty,” řekl komisař pro životní prostředí, námořní záležitosti a rybolov Karmenu Vellu.

Společným cílem nové celosvětové koalice je zvýšit povědomí veřejnosti o hrozbě ze znečištění plasty. Dosud ji podpořilo 106 institucí ze 33 zemí. V Evropské unii se jedná o 67 organizací. 

Zoo Brno je jednou z nich a první zoologickou zahradou v tuzemsku. Došlo k tomu na zasedání Evropské unie akvarijních kurátorů (EUAC) před několika týdny v Anglii. „Pro Zoo Brno to znamená především ocenění její práce a řadu závazků. Jedná se například o pořádání vzdělávacích akcí a workshopů a informování veřejnosti obecně. Výsledkem by měla být změna chování firem i jednotlivců tak, aby se úplně přestaly používat plastové předměty na jedno použití,” uvedl ředitel Zoo Brno Martin Hovorka.

Součástí koalice se stala díky účasti kurátora chovu ryb a obojživelníků Petra Šrámka na zmíněném setkání Evropské unie akvarijních kurátorů, kde se ucházel o členství v tomto prestižním sdružení. Před několika dny přišlo vyrozumění, že se jako první z ČR stal členem.

„Je to práce celého týmu, který se na Mniší hoře stará o všechna akvária. Zatím se jedná o členství na zkušební dobu. V následujících dvou letech je nutné prokázat oprávněnost kandidatury,” vysvětlil Šrámek.

Reklama

Výběr článků

Načítám