Hlavní obsah

Zlínský TEDx měl své zastoupení na světové konferenci v New Yorku

Novinky, Michaela Mitáčková

Letošní duben byl pro jednu z hlavních organizátorek zlínské konference TEDx tak trochu splněným snem. Díky své pracovitosti a především cílevědomosti se Monika Zábojníková podívala na světový TEDFest do New Yorku, čímž rovněž zajistila pro Zlín licenci na uspořádání velkého TEDxu.

Foto: archiv Moniky Zábojníkové

Monika Zábojníková v centrále.

Článek

Hlavní části programu předcházelo několik akcí, které byly pro každého pozvaného účastníka především velkou inspirací.

„V úžasně inspirativním co-workovém hubu Spaces NYC se setkala menší část TEDxáků, kteří už přicestovali do New Yorku dříve a chtěli se více v užším kruhu setkat. Za tímto setkání stojí člověk Richard Lucas z Varšavy, který je velký srdcař TEDxů. Ve skupinkách jsme řešili témata týkající se především organizace konferencí, lidé si zde sdíleli zkušenosti a nezištně dávali nejcennější rady,“ popsala Monika Zábojníková s tím, že následující den byl především ve znamení registrace, nahlédnutí do centra pořádající organizace a přivítací party.

Samotný TEDFest se konal po dobu tří dnů, od 11. dubna, v St. Ann's Warehouse, pod Brooklynským mostem. Všichni účastníci si vyslechli výkonného ředitele společnosti TEDx Jay Herratti, který hovořil o roli TEDxu ve společnosti TED a způsobech, jak zlepšit výběr mluvčích a témat, organizaci a zkušenosti s akcemi.

„Současně probíhal živý přenos z konference TED ve Vancouveru, kde se během tří dnů vystřídalo v devíti sekcích více než 80 řečníků,“ doplnila Monika Zábojníková s tím, že za jeden z největších zážitků považuje rozhovor s Gwynne Shotwell, prezidentkou SpaceX, podle níž se mezikontinentální přepravy pomocí megarakety dočkáme „určitě do 10 let“ a letenka bude stát několik tisíc dolarů.

Ale jak Monika Zábojníková říká, celé absolvování TEDFestu bylo především o emocích, prožitcích a zážitcích. Během svého pobytu v USA pochopila, o čem celý projekt je a zjistila, že je to především místo, kde se ve stejný okamžik setká přes 500 pozitivně naladěných lidí z různých koutů svět a oni vědí "o čem je řeč".

Velkým diskuzním tématem byla narůstající iniciativa formátu TED-Ed, která má přinášet žákům a učitelům z celého světa vzdělávací platformu a pomoci tak i k rozvoji dovedností v oblasti prezentace.

„Překvapením pro mě, bylo slyšet také názory "matadorů", kteří mají za sebou organizaci až dvou desítek konferencí. Právě oni apelovali na to, že se musíme začít dívat na věci více "lokálně" kolem sebe. Nemusí to být akce hvězdných řečníků, ale důležité je nalézat lidi a zajímavé myšlenky v regionu a díky konferenci je šířit dál,“ uzavřela Monika Zábojníková, která je zakladatelkou a držitelkou licence pro zlínský TEDx.

TEDFest je ojedinělou příležitostí, kde se mohou lidé setkat s více než 500 organizátory konferencí TEDx z celého světa. Letos bylo v USA zastoupeno na 60 různých zemí. Vše organizovala centrála TED v New Yorku, která stojí za udělováním každoročních licencí do celého světa. Tento formát eventu je poměrně nový, v roce 2018 se jedná o druhý ročník. Jeho vedlejším benefitem, vyjma velkého zážitku obrovské komunity na jenom místě, je možnost získání licence 100+, ta je podmíněna právě osobní účastí na TEDFest. Zlínský TEDx je naplánován na listopad letošního roku a uskuteční se poprvé v prostorách Kongresového centra Zlín.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám