Hlavní obsah

Zlínské jaro přinese diskuze o totalitě i aktuálních hrozbách společnosti

Novinky, Pavlína Woodhams

Letošní ročník festivalu demokracie Zlínské jaro je věnován 25. výročí Sametové revoluce. Na programu jsou diskuse, výstavy a prezentace neziskových organizací. Čtyřdenní akce se zúčastní řada osobností, jako například Michal Horáček, Monika McDonagh-Pajerová, Jindřich Šídlo či Štefan Füle.

Foto: Zlínské jaro

Jedním z témat letošního Zlínského jara bude "Rusko na rozcestí".

Článek

Téma čtvrtstoletí po uplynutí tak zvané Sametové revoluce se promítne hned v několika diskuzích festivalu. „Budeme hovořit o dění v roce 1989 se samotnými aktéry z řad tehdejších studentů, o médiích a propagandě i dnešním Rusku na rozcestí," popsal stručně Tomáš Pasterný z pořádající organizace Komunitní křižovatka.

Ve foyer zlínského divadla bude umístěna výstava „Normální je pomáhat“, v prostorách zlínského zámku zase fotografie zachycující klíčové momenty „Listopad 89´“. „Expozice přibližuje prostřednictvím dobových snímků, plakátů a příběhů pádu železné opony atmosféru roku 1989 ve Zlíně, v Praze i v okolních zemích,“ řekl Pasterný.

Výstava je složena ze dvou částí. Zatímco tu první tvoří přes 100 fotografií a dobových plakátů z archivu Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně, druhou částí je pak výstava Rok 1989, kterou připravil Ústav pro studium totalitních režimů k 25. výročí pádu železné opony.

Sváteční pátek 8. května se stane oslavou občanské společnosti na náměstí Míru, která bude vyplněna aktivitami pro děti i dospělé, workshopy, koncertem a prezentacemi místních neziskových organizací.

Festival Zlínské jaro 2015 proběhne ve Zlíně ve dnech 6. až 9. května.

Reklama

Výběr článků

Načítám