Hlavní obsah

Živá knihovna seznamuje s příběhy lidí, kteří jsou v něčem odlišní

Novinky, Kateřina Hamr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle vzoru fungování běžné knihovny představuje takzvaná živá knihovna jednoduchý, nicméně efektivní nástroj, jehož prostřednictvím se lidé mohou seznámit s příběhy těch, kteří jsou v něčem odlišní, s nimiž by se normálně nedali do řeči.

Foto: archiv Charity Česká republika

Koncept Živá knihovna Charity ČR sdílí zkušenosti, nabízí jiný úhel pohledu na určitou problematiku a boří předsudky či stereotypy.

Článek

Namísto běžných knih si však zájemci „vypůjčí živou knihu“, tedy konkrétního člověka, s nímž vstupují do osobního rozhovoru.

Vybraná „kniha“ pak vypráví čtenáři svůj příběh a čtenář jí může klást otázky. Tato metoda tak zprostředkovává autentické a originální nikým necenzurované názory, postoje, zkušenosti, zkráceně lidské osudy.

Jak to vzniklo?

Myšlenku živé knihovny rozvinulo dánské nevládní hnutí mládeže Stop the Violence založené pěticí mladých lidí v Kodani roku 1993 poté, co byl jeden z jejich kamarádů brutálně pobodán. Cílem byla prevence proti násilí.

Poprvé se představila v roce 2000 na festivalu v Roskilde (Roskilde Music Festival), největší dánské rockové události. Následně se rozšířila do celého světa. Koncept poprvé v České republice představila Organizace pro podporu integrace menšin (OPIM) na Střeleckém ostrově v roce 2007 v rámci festivalu United Islands of Prague a sklidila velký úspěch.

Globální rozvojové vzdělávání a osvěta Charity Česká republika realizuje od roku 2017 živé knihovny. První čtení proběhlo v rámci projektu „Žijeme spolu, mluvíme spolu – výukou k toleranci a kultuře dialogu“, pro skupiny žáků základních a středních škol, které hovořily s lidmi, v jejichž životě je přítomno téma víry či náboženství.

Dnes projekt MIND - Migrace, propojenost, rozvoj představuje živé knihovny široké veřejnosti na festivalech a přibližuje osudy jak cizinců žijících v České republice, ale i dobrovolníků se zahraniční zkušeností.

Co je jejím cílem? 

Dostát heslu „Nesuďte knihu podle obalu“ a umožňovat lidem osobní rozhovor se zástupci skupin (lidé s jinou etnickou příslušností, sexuální orientací, zdravotním stavem, životním stylem apod.), s nimiž by se jinak osobně pravděpodobně nesetkali nebo nebavili.

Sdílet zkušenosti, napomoci porozumění pro odlišnost a rozmanitost, snižovat strach z neznámého a podporovat poznávání druhých i nás samých, nabízet jiný úhel pohledu na určitou problematiku, rozbořit předsudky či stereotypy.

Pokud vás tento nadčasový koncept zaujal a rádi byste zorganizovali živou knihovnu ve vašem městě či škole nebo se sami chtěli stát naší živou knihou, neváhejte se a obraťte se na Charitu Česká republika. Veronika Svitáková ze sekce Globálního rozvojového vzdělávání s vámi ráda bude sdílet dosavadní zkušenosti Charity Česká republika. Kontakt: veronika.svitakova@charita.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám