Hlavní obsah

Zatančete si s kuřetem na nádvoří mníšeckého zámku a pomáhejte dětem

Novinky, Jana Digrinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velikonoční prázdniny od čtvrtka 17. dubna do pondělí 21. dubna budou na zámku Mníšku pod Brdy ve znamení pohádkových a velikonočních prohlídek. Připraveno je Kouzelné sklepení, panenky v historických kostýmech, i klasické prohlídky věnované bydlení drobné šlechty za první republiky.

Foto: Anna Čelouchová

Na zámku Mníšku pod Brdy vás čeká 20. dubna odpoledne plné šermu.

Článek

Na Boží hod velikonoční v neděli 20. dubna se na nádvoří zámku Mníšku pod Brdy, na mostě, v zahradě i v zámku koná velká sláva - 13. ročník Velikonoční veselice s kuřetem.

Zavítejte k nám veselit se, radovat, tančit, zpívat, vítat jaro a přispět na dobrou věc. Celý velikonoční program je spojen s dobročinnou charitativní akcí. Účastí a příspěvkem podpoříte sbírku Pomozte dětem. Těšit se můžeme na pestrý program, který bude probíhat po celý den.

Co nás všechno čeká a nemine? Na své si jistě přijdou děti i dospělí. Můžete se procházet po velikonočním jarmarku a nakupovat u trhovců. Zhlédnout šermířská a taneční vystoupení. Ve 13.00 hodin si Taneční a šermířská skupina IRIS pro vás přichystala představení Knihomol aneb Letem knižním světem. Potom přijde historická skupina Alotrium, která si pro malé děti připravila Šermířskou školu a několik zajímavých vystoupení. Nudit se nebudete.

Těšit se můžeme také na Pašijové hry v podání OPS Magdalena, čtení z Bible nebo se zaposlouchat do country muziky skupiny Balzám a kdo se nestydí, nechť si zatančí. Tancovat bude i velikonoční žluté kuře. Koho přepadne hlad, jistě nepohrdne pečenou klobáskou či lahodným mokem.

„Pro rodiny s dětmi máme připraven i program v samotném zámku. Děti nemáte čím vyšlehat svoji maminku? To není vůbec žádný problém. Stačí navštívit náš výtvarný ateliér, kde si jednoduchou pomlázku upletou i ty nejmenší děti. Mohou si tam také vyrobit zajíčka nebo vymalovat vajíčko,” pozvala do ateliéru zástupkyně Ivana Černá.

„Kromě toho určitě neváhejte a zavítejte i na speciální Velikonoční prohlídku zámku pro děti,” dodala. Při Velikonočních prohlídkách se děti od pohádkové průvodkyně dozví zajímavosti o zvycích a tradicích, které jsou spojeny se svátky jara.

Jak vlastně vypadá klapačka? Kdo to je Morena? Co znamenají barevné mašle na pomlázce? Proč hospodyňky dříve při přípravě mazance skákaly do výšky?

Dětem se tyto prohlídky vloni moc líbily. Odcházely plné dojmů a zjistily mnoho nových věcí. „Jeden malý návštěvník velice dobře pochopil, co znamená doba půstu. Prý by se hodilo, aby se jí říkalo dobrůtkopůst,” prozradila průvodkyně Maruška. A co děti vloni zaujalo nejvíc? „Jak se rozezná syrové vajíčko od vařeného. Ale to vám prozradím, až na prohlídkách,” slíbila průvodkyně Maruška.

Dětské prohlídky jsou na zámku připravené nejen na neděli, ale během celých velikonočních prázdnin. Ve čtvrtek a v pátek 17. a 18. dubna je možno si zarezervovat prohlídku od 14.00 hodin s názvem Cesta za pohádkou. Děti se mohou přijít pochlubit svými znalostmi českých pohádek. V každém pokoji se jim totiž jedna schovala.

Speciální Velikonoční prohlídky se kromě neděle 20. dubna konají také v sobotu 19. dubna a otevřeno máme výjimečně i na Velikonoční pondělí 21. dubna.

Program velikonočních prázdnin:

17. 4. Cesta za pohádkou 

17. 4. Cesta za pohádkou  18. 4. Cesta za pohádkou

17. 4. Cesta za pohádkou  18. 4. Cesta za pohádkou 19. 4. Velikonoční prohlídky

17. 4. Cesta za pohádkou  18. 4. Cesta za pohádkou 19. 4. Velikonoční prohlídky 20. 4. Velikonoční veselice s Kuřetem

21. 4. Velikonoční prohlídky

Reklama

Výběr článků

Načítám