Hlavní obsah

Zahrada víry kláštera Altenburg symbolizuje mír a toleranci

Novinky, Petr Hejna

Známý klášter v rakouském Altenburgu bývá označován jako barokní klenot oblasti Waldviertel. Mezi mnohem novější součásti komplexu patří roku 2006 na místě dřívějšího parku vybudovaná zahrada, věnovaná myšlence souznění různých světových náboženství. Je možno vyrazit i do absolutního klidu dolů k řece Kamp.

Foto: Petr Hejna
Článek

Klášter byl založen jako malá stavba v souvislosti s vysvěcením šlechtické rodinné hrobky roku 1144, o čtyři roky později sem dorazilo dvanáct benediktýnských mnichů.

Svoji barokní podobu dostal v 18. století díky nápadům architekta Josepha Munggenasta, podílejícího se například na tváři věže klášterního kostela v Zwettlu, uměleckou složku obstaraly fresky Paula Trogera (v okolí výzdoba klášterů Geras, Melk, Zwettl, bazilika Maria-Dreieichen), dalším umělcem pak byl sochař a štukatér Franz Josef Holzinger - jeho bílých andělíčků zde je možno dohledat více než tisíc.

Prohlídka kláštera nabízí odkryté a zakonzervované zbytky starého kláštera, tzv. klášter pod klášterem, knihovnu, císařské schody a malby Trogerových žáků s tématem tance smrti v kryptě. Je zde i několik zahrad - od prostorné vstupní se sochami lidských ctností, po vnitřní obnovenou starou Zahradu stvoření s olivovníkem v jejím středu. 

Nová klášterní zahrada, nazývaná Zahrada víry, byla vybudována na ploše tří hektarů v těsné blízkosti vstupu do areálu a parkoviště. Její koncepce má v leteckém pohledu tvar chrámu, kde centrální křesťanské náboženství je doplněno chronologicky starším judaismem a mnohem pozdějším islámem, ve východním traktu zahrady pak mají své místo náboženství východní, tedy hinduismus a buddhismus.

Propojení symbolizují cesty, spojující různě zpracované části zahrady. Centrálním bodem je pahorek, představující Golgotu, kde krom Krista doplňuje sousoší jeho matka Marie a učedník Jan. U paty kříže vyvěrá pramen, podobenství křtu a života, voda volně stéká po kaskádách k tomu určených schodů. Základem doplňků stromů a rostlin je přírodní materiál - kámen, dřevo a voda, ať již tryskající z fontán, tak v klidných plochách jezírek i v centrální studni.

Najdete zde tedy jak zmíněnou Golgotu, tak znaky jing a jang, z travin vyrostlé brány Jeruzaléma a další a další symboly daných náboženství. Zahradu i navštívilo vícero vrcholných zástupců rakouských nekřesťanských obcí, stejně jako mniši ze Srí Lanky. Nezbývá než doufat, že i v praxi bude v měřítku boje o nadvládu víry docházet k podobné toleranci.  

Jelikož klášter se nachází nad řekou Kamp, nabízí se kromě prohlídky areálu, a to především milovníkům přírody, možnost podniknout cestu podle potoka Försterbach, stékajícího strmou roklí k soutoku s řekou.

Zanedlouho po vykročení na žlutou trasu od rozcestníku u kamenného sloupu s Pietou za zdí kláštera narazíte na stovky metrů se vinoucí pozůstatky starých kamenných valů, to vše za tichého šumění vody, větru v listoví a zpěvu ptactva v korunách stromů. Řeka vytváří jak klidné tůně, tak šumně proudí na své cestě k Dunaji (soutok má pod městem Krems).

Najít následnou odbočku k výhledu od zříceniny Ödes Schloss je díky pro našince nezvykle úspornému rakouskému značení prakticky nemožné, ideální je narazit na míst znalého a poptat se. 

Altenburg tedy má co nabídnout věřícím, hledajícím, zájemcům o historii a umění, stejně jako ticho přírody hledajícím turistům.

Reklama

Výběr článků

Načítám