Hlavní obsah

Výpřež v minulosti, dnes zachráněné infocentrum

Novinky, Milan Turek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestovalo se po staletí a jako orientační body sloužily výpřeže, jedna z nich byla i na hřebeni Ještědu. Před sedmi léty ji nahradilo nové infocentrum pod Ještědem v Horním Hanychově. Liberecký kraj jich má přes čtyřicet, málokteré z nich se může pyšnit takovou růzností služeb i návštěvností.

Foto: Milan Turek

Za rok navštíví Ještěd více jak půl miliónu turistů a sportovců

Článek

Turistická informační centra zřizují obce a jen malá část jich je soukromých. Z tržby by nemohly existovat, informace neprodávají a prodej pohledů či drobných suvenýrů na provoz nestačí.

Liberecko je navštěvováno denně zahraničními turisty a pracovníci musí znát aspoň dva jazyky, navíc vlastivědu a všechno možné. Sedmiletý provoz centra pod Ještědem na Liberecku očekávalo uzavření z existenčních důvodů.

Konečná stanice tramvaje, obří parkoviště pod Ještědem a cesta k vrcholku jsou místa kudy procházejí tisíce návštěvníků. Jen lanovkou vyjede za rok čtvrt miliónu pasažérů. Další vyjíždějí sedačkovými lanovkami nebo osobními auty či autobusy. Po stezkách putují cyklisté i pěšáci. 

Zřízení infocentra pod Ještědem bylo prospěšnější než v kterémkoliv lokalitě kraje. Cesta k jeho dalšímu pokračování však vedla jedině za podpory města Liberce. Centrum svou činností pomáhá městské společnosti, provozující areál, kvalitní informační činností podporuje místní podnikatele a působí v něm studenti hotelové školy jako praktikanti. Podílí se na pořádání turistických akcí, bylo v něm uspořádáno mnoho výstav a přednášek. O spokojenosti svědčí desítky stránek v návštěvní knize.

Kvalitrní práce centra byla oceněna také městským zastupitelstvem a rada města odsouhlasila částečné zajištění provozu z prostředků města. Podpora směřuje i k rozšíření služeb a turisté mají podstatně větší sortiment upomínkových předmětů a informačníéch materiálů. Díky městskému informačnímu centru může tak nabídnout i prázdninové praxe pro studenty cestovního ruchu středních škol nebo univerzity. Nabídka směřuje i k lidem, kteří vyjíždějí do ciziny a chtějí vzít pro přátele dárek nebo informační materiál, vybrat si může každý podle svého vkusu.

Pokud dříve získávali cestující informace na Výpřeži, dnes díky městu stačí dojít kousek od konečné stanice tramvaje č. 3 do Turistického informačního centra v zeleném domku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám