Hlavní obsah

Vrbětice - dva roky po výbuchu muničního skladu

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva roky po explozi skladu číslo 16 ve Vlachovicích-Vrběticích na Zlínsku rozhodl velitel zásahu a ředitel Krajského ředitelství policie Zlínského kraje Jaromír Tkadleček o úpravě oplocení a o dalším zmenšení stanoveného perimetru.

Foto: Policie ČR

Areál muničních skladů.

Článek

„Celkem jsme střežený prostor kolem obou epicenter výbuchu od prvopočátku zmenšili o 400 hektarů. Plochu jsme uvolnili jejím majitelům a umožnili jim užívání jejich půdy. Snížením počtu lidí, kteří se na střežení areálu podílí, jsme snížili náklady a omezili následné škody, které tato tragická událost způsobila,“ informovala policejní mluvčí Lenka Javorková.

Nové oplocení tvoří dřevěné kůly a ocelový plot. Délka oplocení se ustálila na 13,5 kilometru a tvoří ho 2885 kůlů. Střežení okruhu zahrnuje oplocení, kamerové a jiné elektronické systémy, pracovníky vojenských lesů a statků a policisty, kteří se podílejí na střežení vnější a nebezpečné zóny včetně areálu štábu.

„Při ohledání místa činu jsme okolo explodovaného skladu číslo 16 vymezili prostor ve vzdálenosti 100 metrů od epicentra exploze. Postupujeme od jeho nejzazšího okraje směrem dovnitř, k původnímu objektu. Množství nalezené munice a jejích úlomků se mnohonásobně zvyšuje při postupu směrem dovnitř. Nelze odhadnout, kdy skončíme s ohledáním skladu číslo 16 a začneme s ohledání skladu číslo 12,“ sdělil ředitel pyrotechnické služby Michal Dlouhý.

Od počátku ohledání místa činu našli policejní pyrotechnici 2508 kusů munice obsahující trhavinu v různých formách a stupních poškození. „Množství nalezených kovových fragmentů a úlomků munice bez aktivních částí odhadujeme až na pětinásobek tohoto množství. Sto šedesát osm kusů munice, kterou nebylo možné skladovat přímo v areálu a převézt ke zničení do trhací jámy v Libavé, zničili pyrotechnici v provizorní trhací jámě přímo uvnitř v prostoru muničních skladů při 51 likvidacích. Dalších 1989 kusů poškozené munice, převážně dělostřeleckou munici a protitankové granáty určené ke zničení, jsme odvezli a zbylé nalezené množství munice na odvoz čeká,“ sdělila policejní mluvčí.

„Hasiči se podílí na různorodých činnostech v areálu muničních skladů“, pověděl ředitel Hasičského Záchranného sboru Zlínského kraje Vít Rušar. Zajišťují mimo jiné přepravu příslušníků, výcvik odborné způsobilosti, školení o bezpečnosti práce, asistenci u explodovaných skladů, u dočasné trhací jámy, doplňování pohonných hmot, osvětlení, zásobování elektrickou energií, odstraňují náletové dřeviny, křoviny, a tím vytváří podmínky pro pyrotechnický průzkum. Podle Rušara je v kompetenci hasičů také odvoz munice určené k zneškodnění do Libavé, práce s jeřábem, výškovou technikou, zemními stroji.

„Za dva roky, po které denně, včetně víkendů a svátku, likvidujeme následky tragické události, se v areálu muničních skladů vystřídaly desetitisíce policistů, hasičů, vojáků a zdravotníků. Je zřejmé, že činnost všech složek integrovaného záchranného systému, které se podílejí na pracích v areálu muničních skladů ve Vlachovicích-Vrběticích bude probíhat i v roce 2017,“ uzavřela Lenka Javorková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám