Hlavní obsah

Večerní obloha nabídla halo kolem Měsíce

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní rok uvedlo zatmění Slunce, ale ani Luna se zakrátko nenechala zahanbit

Foto: Petr Hejna

pozorovatelé jevu

Článek

Asi první halo letošního roku se mi podařilo zapozorovat dne, přesněji večera, 14. ledna v Třebkově nedaleko Písku. Tento jev je pochopitelně v naší zeměpisné šířce neskonale častější než polární záře, nicméně vždy je svým způsobem úchvatný.

Název halo je z řeckého halon, což po našem znamená mlat či okraj štítu. Název halové jevy poprvé použil Aristoteles. Halo je odborný název pro jev, kterému se obecně říká kolo kolem slunce, případně kolem měsíce. Taková kola se objevují při pohledu na slunce skrz závoj vysokých a tenkých mraků tvořených ledovými krystalky, jako jsou řasy a řasové slohy. Zkušení lidé podle takových kol často odhadují počasí.

Když sluneční paprsky procházejí vrstvou ledových krystalků, jednak se od nich odrážejí a také se na nich lomí, podobně jako na dešťových kapkách. Při odrazu mohou vytvářet bílé oblouky, kruhy a skvrny, při lomu se budou tyto světelné úkazy zbarvovat perleťově nebo duhově, tak že jejich okraj bližší slunci bude vždy načervenalý.

Ledové krystalky tvoří obyčejně šestiboké hranolky nebo destičky a odraz i lom světla na nich probíhá mnohem složitěji než na dešťové kapce. Paprsky mohou dopadat pod různými úhly na boční stěny nebo podstavy ledových hranolků, mohou se uvnitř vícenásobně odrážet, krystalky mohou být orientovány vertikálně nebo horizontálně, mohou být srostlé, mohou být zakončeny šestibokými jehlany, mohou se pohybovat - padat nebo se otáčet. To vytváří neuvěřitelné množství různých možností pro vznik světelných halových jevů na obloze. Některé z nich jsou poměrně časté, jiné se vyskytují neobyčejně vzácně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám