Hlavní obsah

V Prostějově byl odhalen památník jedné z obětí prusko-rakouské války

Novinky, Karel Kavička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 4. října se v Prostějově konala v parčíku v centru města u kostela sv. Jana Nepomuckého (Milosrdných bratří) malá slavnost.

Foto: Karel Kavička
Článek

Byl zde odhalen památník jedné z obětí války z roku 1866, poručíka pruské armády Ernsta Frankenberga. Pocházel z Königsbergu ve Východním Prusku.

V polním tažení v roce 1866 sloužil jako poručík ve 2. východopruském granátnickém pluku, který byl začleněn do I. armádního sboru druhé pruské armády. Se svou jednotkou se účastnil 27. června 1866 bitvy u Trutnova, 3. července bitvy u Hradce Králové a 15. července srážky u Tovačova.

Při pobytu na Moravě onemocněl 23. července 1866 tyfem. Zemřel 27. srpna v nemocnici Milosrdných bratří v Prostějově. Byl pohřben na klášterním hřbitově a jeho pluk mu nechal zhotovit jednoduchý pískovcový náhrobek.

Po otevření nového prostějovského hřbitova na Brněnské ulici v roce 1900 byl klášterní hřbitov zrušen a přeměněn na zahradu, která postupem času pustla. Kolem roku 2000 byl náhrobek ze zahrady odcizen a mnoho let byl považován za ztracený. V roce 2011 se podařilo náhodou tento náhrobek dvěma členům Komitétu pro udržování památek z války roku 1866 objevit u soukromého sběratele. Ten ho po krátkých jednáních vrátil.

V roce 2012 byl náhrobek zrestaurován v dílně sochaře Milana Sušeně v Radslavicích. V sobotu se náhrobek vrátil zpět do Prostějova. Vzhledem k tomu, že zahrada v klášteře Milosrdných bratří je veřejnosti nepřístupná, padlo rozhodnutí ve spolupráci s městem Prostějovem, umístit náhrobek v parčíku u kostela na Vojáčkově náměstí v těsné blízkosti kláštera.

Komitét 1866 je občanským sdružením, jehož kořeny sahají až do roku 1888 a jehož posláním je ochrana, údržba a evidence památek z prusko-rakouské války roku 1866 na území celé České republiky. Usiluje o to, zajistit všem padlým v této válce důstojné místo posledního odpočinku, který odpovídá významu této války v našich i světových dějinách.

Slavnosti se zúčastnili představitelé Magistrátu města Prostějova v čele s primátorem Miroslavem Pišťákem, Ivanou Hemerkovou, náměstkyní primátora. Dále byl přítomen Martin Macek, převor řádu Milosrdných bratří, Jiří Jemelka, předseda Komitétu pro udržování památek z války roku 1866 a další osobnosti.

Slavnostní ráz přidala i skupina vojáků v uniformách té doby. Nemalou zásluhu na obnovení této památky má i prostějovská historička PhDr. Hana Bartková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám