Hlavní obsah

V Plzni ocenili žáčky a žáky za příkladnou spolupráci se seniory

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finále 4. ročníku celoměstské soutěže Příkladná spolupráce mateřských a základních škol se seniory 2010 přineslo v Plzni na tisíc odměněných dětí. Letos prvně nebyly oceňovány školy, ale byla vyzdvižena konkrétní snaha a participace individuálních jedinců.

Foto: Magistrát města Plzně

Finále 4. ročníku celoměstské soutěže „Příkladná spolupráce mateřských a základních škol se seniory 2010“ přineslo v Plzni na tisíc odměněných dětí.

Článek

"Tradicí se stalo oceňovat každoročně nejlepší projekty základních a mateřských škol a aktivity vedoucí ke zlepšení mnohdy neradostných mezigeneračních vazeb a nápravě vztahu mezi mladou a stárnoucí generací," uvedla Alena Hynková, vedoucí odboru sociálních služeb.

"Zvolili jsme tentokrát jinou formu ocenění, zaměřenou přímo na děti a zpětná vazba nás jen utvrdila v tom, že tak je to správně. Dítě přijetím odměny vnímá mnohem intenzivněji, že je součástí něčeho důležitého.  A motivace je základ dlouhodobé udržitelnosti, což platí všeobecně," doplnila Hynková.

Mezi celou řadou oceněných škol byla například 21. základní škola ve Slovanské aleji za intenzivní spolupráci s Centrem pro zdravotně postižené a seniory v Plzni a Domovem poklidného stáří Sv. Alžběty Diecézní Charity Plzeň nebo 55. mateřská škola v Mandlově ulici za intenzivní podporu mezigeneračních vztahů a zapojování místních seniorů do každodenních aktivit školy.

Město uspořádalo ve spolupráci s Divadlem ALFA slavnostní ceremoniál, pro nějž bylo vyhrazeno šest divadelních představení a při každém z nich byly přítomné školy symbolicky oceněny a odměněny.

"Městu se dostávají do rukou mnohdy originální doklady toho, jak nenásilně vést děti ke slušnosti, ohleduplnosti a úctě. Množství příkladů oboustranně obohacující spolupráce jsou potvrzením, že plzeňské školy leckdy dorovnávají nad rámec svých povinností to, v čem rodinná výchova pochybila nebo dlouhodobě selhává," dodal radní pro oblast sociálních věcí a zdravotnictví Jiří Kuthan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám