Hlavní obsah

V Ostravském muzeu na návštěvníky čeká Osudový okamžik i Ostravské proměny

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osudový okamžik je výstava o události, jež se odehrála před 130 lety. 15. září 1886 v Ostravě spadl řetězový most spojující Moravskou a Slezskou Ostravu. V muzeu je dále k vidění výstava Ostravské proměny, kterou připravila Viera Gřondělová.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 6.10.2016. Osudový okamžik v Ostravském muzeu. Fotografie zříceného mostu.

Článek

Výstava Osudový okamžik - 130 let od pádu řetězového mostu přes řeku Ostravici je název výstavy, jejíž hlavní náplní je přiblížení tragické události, od které uplynulo letos v září 130 let.

Atmosféru tragédie, která se ve své době stala mediálně známou, mohou návštěvníci vstřebat především díky fotografiím zachycující most jen několik minut po jeho pádu a zprávám v dobovém tisku. Výstavu připravil Bc. Roman Bertha.

„Důvod pádu mostu byl podobný jako u několika dalších řetězových mostů. 15. září 1886 po osmé hodině vstupovali na most huláni 13. pluku, konkrétně 3. švadrona. Část hulánů byla ještě na slezské straně, část se nacházela na mostě. Pravděpodobně nebo jistě ten souměrný krok vojáků způsobil, že se most rozkmital, došlo k protržení dvou řetězů na moravské straně. Most se nahnul. Všichni kdo na mostě byli, vojáci, koně, povozy spadli do řeky, a aby toho nebylo málo, tak ta mostní konstrukce spadla na ně. Zahynulo pět lidí. Všichni to byli civilisté,” vysvětlil důvod pádu mostu Roman Bertha.

„Po pádu řetězového mostu v Ostravě proběhly revize všech řetězových mostů a je třeba konstatovat, že tyto revize objevily závažné chyby v konstrukcích některých mostů a zabránily tak dalším tragédiím. Je faktem, že od té doby je ve vojenských pravidlech pro pochodující vojáky při vstupu na most pokyn Zrušit krok,” dodal Roman Bertha.

Ostravské proměny

Na výstavu Osudový okamžik volně navazuje výstava historických fotografií z archivu Ostravského muzea. Staré fotografie Moravské a Slezské Ostravy z let 1901 - 1926 fotografů Wenzela Wezela a Josefa Bočka jsou doplněny snímky Viery Gřondělové z roku 2016. Autorka současných záběrů se snažila zachytit stejné místo, které fotili její předchůdci.

Obě výstavy jsou doplněny o komorní prezentaci vybraných snímků zhotovenou technikou dírkové fotokomory, které vznikly během muzejního workshopu pro veřejnost u příležitosti Světového dne dírkové fotografie v letech 2014 - 2016.

Výstavy potrvají do 27. listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám