Hlavní obsah

V Mendelianu vzpomenou 195. výročí narození zakladatele genetiky

Novinky, Jiří Smutný

V Centru Mendelianum Moravského zemského muzea se ve dnech 21. a 22. července koná vzpomínková akce u příležitosti výročí narození Johanna Gregora Mendela. Místem narození jsou sice Hynčice (Heinzendorf), ale Brno bylo Mendelovo domovské město, v němž prožil téměř 40 let života.

Foto: Jiří Smutný

Mendelianum se nachází v horní části Biskupského dvora

Článek

Rodiště slavného badatele je dnes součástí obce Vražné na okrese Nový Jičín. Jako datum narození je na křestním listě uveden 20. červenec 1822, na všech ostatních dokladech má ale 22. červenec. Sám Mendel slavil narozeniny 22. července.

V pátek 21. července od 10.00 bude možné posedět na terase Mendeliana u kávy. Vůni kávy obohatí kvetoucí rostliny z kolekce těch, s nimiž Mendel pracoval při své badatelské činnosti. Narozeninovou chuť posezení doladí Mendelův dort, který bude podáván ke kávě. Při ní bude možné nahlédnout do českých překladů dopisů, které badatel posílal do svého rodiště.

Odpoledne od 13.00 do 17.00 bude možné v laboratořích absolvovat zábavný program pro celou rodinu. Jeho jednotlivé části byly nazvány Přičichněte ke genetice, Staňte se vědci ve virtuální laboratoři, Zelený hrášek představuje Mendela a O pytlík Mendelova hrášku (soutěž).

V sobotu 22. července mohou návštěvníci Mendeliana od 13.00 do 18.00 absolvovat prezentaci Mendelova rodiště a zábavné hrátky s hrášky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám