Hlavní obsah

V Liberci již rozsvítili vánoční strom, Liberecké adventní trhy a kulturní program startují zítra

Novinky, Jana Vančatová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberecké hlavní náměstí již od neděle zdobí rozzářený vánoční strom. Ten letošní se opravdu povedl, štíhlý smrk ztepilý je skutečný „švihák“. Byť působí dojmem mnohem větším, měří 14,5 metru. Jeho rozsvícení přilákalo před libereckou radnici tisíce diváků, zejména těch dětských.

Foto: Jana Vančatová

Liberecké vánoční dominanty

Článek

V nedělním podvečeru bylo radniční náměstí zaplněné k prasknutí, před 17. hodinou bylo velké umění se prodrat několika tisícovkami lidí a najít místo s ideálním výhledem. V nedočkavé atmosféře mačkajících se lidí provoněné vůní svařáku a klobás bylo téměř hmatatelně cítit, že jsme již na prahu Vánoc.

Aby kouzlo rozsvěcení stromu bylo co nejpůsobivější, celé náměstí i s radnicí se zahalilo do neobvyklé tmy. Po krátkém úvodním slovu primátora Tibora Batthyányho začalo sborové odpočítávání rozsvícení.

Následovalo však velké překvapení, když dozněla číslovka „jedna“, místo rozsvíceného stromečku se nejdříve rozzářily před radnicí světelné vodotrysky, sotva dohasly, tak ji celou ozářil malý ohňostroj, následně se rozsvítil vánoční strom, nakonec i vánoční radnice. Takže opět něco nového a působivého, i když pro ty nejmenší možná i trocha leknutí. Ale slova nadšení byla slyšet napříč nejen všemi generacemi Liberečáků, ale i v početných řadách turistů, slyšet byla polština, němčina i ruština.

„Děláme maximum pro to, aby náměstí v době předvánoční a vánoční ožilo. Aby přilákalo malé i velké. Abyste se mohli setkat s přáteli nebo rodinou u vánočního baru, společně zhlédli vystoupení třeba svých dětí nebo hudebních hvězd, nakoupili atraktivní zboží, poklábosili se známými, ochutnali vánoční dobroty nebo jen tak pobyli,” glosoval primátor.

Téměř již sváteční podvečer zpříjemnily také koledy v podání pěveckého sboru Ještěd za doprovodu Podnikového dechového orchestru Škody Auto Mladá Boleslav, nechyběl ani živý pohádkový VORLOJ sdružení V.O.R.E.L. defilující na ochozu radnice.

Letos již podruhé byla také vyhodnocena soutěž o nejhezčí vánoční ozdoby, které se zúčastnily mateřské a základních školy. Více než osmdesát nejzdařilejších je součástí sváteční výzdoby stromu. Zbylé si mohou návštěvníci prohlédnout v historické radnici společně s tradiční výstavou Vánoce očima dětí po dobu celého adventu.

Liberecké Vánoce jsou letos ve znamení Ochranovských hvězd, malé zdobí a večer osvěcují vánoční strom, větší krášlí jeho špičku a ta největší, téměř dvoumetrová žlutá, je umístěna na hlavním ochozu radnice. Dalších 36 bude zdobit adventní stánky připomínající svým vzhledem nejstarší hrázděné domy v Liberci, nově část tržiště budě i v dolním centru – na Soukenném náměstí. Své pomyslné brány otevře v pátek 1. prosince dopoledne.

Každé odpoledne bude probíhat v horním centru kulturní program, ve kterém se představí i děti z libereckých škol a mateřinek, adventní neděle budou provázet odpolední koncerty pro seniory v obřadní síni radnice, na ně bude navazovat večerní koncertní program v kostele sv. Antonína Velikého.

Očekávanou akcí bude také videomaping, který se uskuteční 7. - 9. prosince večer, bude promítán na vánoční strom, o adventu se budete moci zahřát i u dýňové primátorské polévky, nebo při Mikulášském běhu.

Liberecký advent trvá do 22. prosince.

Reklama

Výběr článků

Načítám