Hlavní obsah

V Karviné se opět sešli ušlechtilí voříšci

Novinky, František Raszyk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na karvinském kynologickém cvičišti se opět po roce konala akce pořádaná organizací Zdravé město Karviná jednoduše pojmenovaná Voříšek 2010.

Foto: František Raszyk

Soutěžní kolo, zde se představovali soutěžní pejsci

Článek

V parku Boženy Němcové, poblíž areálu rekonstruovaných Lodiček, bylo v neděli 19. září dopoledne velmi "štěkavo". Na kynologickém cvičišti se opět po roce konal 15. ročník soutěžní výstavy nerasových pejsků. Jako obvykle byla akce pořádána pod záštitou organizace Zdravé město Karviná.

Letos se jí zúčastnilo na pět desítek lidí a asi dvě desítky pejsků různých ras. Bylo se na co dívat. Během první části ukázali soutěžní pejsci své přednosti a dovednosti a předvedli se porotě. Někteří soutěžící se snažili zapůsobit svým psím zpěvem, jiní pokoušeli i taneční krůčky. Ne všichni však na soutěžení byli připraveni. Přítomnost tolika jiných psů je znervóznila. Porotci však byli shovívaví.

Soutěžení nebylo na programu vším. Na letošní ročník zavítal i zakladatel soutěže Voříšek, pan Josef Adámek, který byl dlouholetým představitelem nadace Zdravé město. Jelikož před časem přišel o zrak, přišel k rozhovoru s nevidomou paní Helenou Goreckou.

Zatímco porotci vyhodnocovali výsledky soutěže, pan Adámek i paní Gorecká hovořili o věcech jim velmi vlastních, radili menším, jak se zachovat, když vidí nevidomého, zvláště pokud je veden vodícím pejskem. Následně paní Gorecká ukázala se svým vodícím pejskem ukázněnost takových pomocníků.

I po tomto rozhovoru nebyli porotci zcela rozhodnuti, tak přišla řada na ukázku agilit, což jsou závody pejsků, ne nepodobné koňskému parkuru, kdy pejsci na pokyn cvičícího překonávají překážky, slalom, tunely a další. Pejsci malí i velcí, zkušení více i méně ukázali, že se překážek nebojí.

Na konec celého soutěžního dne zůstalo už jen vyhodnocení. Ale nebojte se, odměněni nebyli jen pejsci na prvních pěti místech. Cenu útěchy do tlamy dostali i pejsci od 6. do posledního místa a dokonce i pejsci nesoutěžní. Prvních pět míst obdrželi ceny největší, a to velké kosti a nějaké ty pamlsky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám