Hlavní obsah

V Čejkovicích vyrábí unikátní vinnou mouku. Pro návštěvníky z ní pečou sušenky či dezerty

Novinky, Zdeněk Šmýd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mouka vyráběná z hroznových zrníček obsahuje velké množství tzv. flavonoidů. V Čejkovicích ji vyrábějí ve spolupráci s Mendelovou univerzitou.

Foto: Zdeněk Šmýd

V Čejkovicích umí z vinné mouky připravit banánové palačinky, dort s ovocem nebo hroznový štrůdl.

Článek

Vína mnoha odrůd, vinné želé, vinné mošty, to všechno už turisté na Slovácku poznali. Vinaři ale dokážou jít ještě dál. Ti progresivní už zařadili do svého portfolia i výrobu vinného oleje. Ani to není konec.

Vinařství Sýkora z Čejkovic vyrábí z jadérek až zázračně zdravou vinnou mouku a svým návštěvníkům z ní dokonce nabízí i vlastní sušenky, oplatky a další dobroty. Zkouší i vlastní štrůdl nebo palačinky.

Vinná mouka je bezlepková

„Jde o bezlepkovou mouku. Učíme se z ní péct. Lze ji ale ve vhodném poměru míchat s klasickou moukou,“ uvedla za vinařství Bohdana Čelůstková, která se snaží sestavit i kuchařku receptů upravených pro použití vinné mouky. 

„Při výrobě vína zůstanou po lisování tzv. matoliny a oddělením slupky od jadýrek další surovina ke zpracování - vinný olej a hroznová mouka. Hledali jsme cestu, jak všechno využít. V zahraničí je tento přístup už běžný,“ doplnil k filozofii firmy její ředitel Michal Bureš.

Vinařství z Čejkovic tak využije ze sklizených hroznů opravdu všechno a nezůstane žádný odpad. Vyrábí dokonce i peletky k topení.

Plná vitamínu P

Hroznová mouka se získává z pokrutin hroznových jadérek částečně zbavených oleje lisováním za studena. Jadérka jsou jedním z nejbohatších přírodních zdrojů tzv. flavonoidů, jinak nazývaným též vitamínem P.

Flavonoidy jsou známé pro své antioxidační působení, ochranu buněk proti zhoubnému působení volných radikálů a mají díky tomu protinádorové vlastnosti. Regenerují a zpevňují cévy, snižují množství cholesterolu v krvi, přispívají k redukci zánětlivých stavů a uvádí se jejich kladné působení při projevech alergie. I proto na výrobě vinné mouky Vinařství Sýkora spolupracuje s Mendelovou univerzitou v Brně.

Pokud vás unikátní mouka či její použití zajímá více, máte možnost do tajů výroby nahlédnout 22. června, kdy podnik pořádá den otevřených dveří.

Reklama

Výběr článků

Načítám