Hlavní obsah

V Brně se schyluje k válce, bojovat se bude polštáři

Novinky, Hana Nehybová

Park na Moravském náměstí se ve čtvrtek odpoledne na krátký čas promění v bitevní pole. Procházející Brňané se však nemusejí obávat, nepůjde o životy. Jedná se pouze o recesistickou akci, bojovat se bude polštáři a nebezpečí hrozí snad jen alergikům kvůli spoustě peří z rozcupovaných polštářů.

Ilustrační foto - po polštářových bitvách vždy v místě konání zůstává peří z rozcupovaných polštářů

Článek

Prostřednictvím sociální sítě jsou nyní lidé svoláváni k recesistickému happeningu v Brně. Jedná se o akci Pillow Fight Brno, tedy polštářovou bitvu.

Prostřednictvím Facebooku dosud přislíbilo účast na tisíc nadšenců, zejména z řad mládeže. Kolik se jich však nakonec aktivně zúčastní, organizátoři nedovedou odhadnout. Pokud by však účastníků bitvy bylo více než 800, překonalo by tím Brno pražský rekord.

Brněnská polštářová bitva proběhne v parku na Moravském náměstí ve čtvrtek 3. února od 16 hodin. Podle plánu organizátorů bude boj odstartován pomocí megafonu a píšťalky a konec bitvy bude o 10 minut později. Poté by měl následovat úklid bojiště.

Organizátoři také slibují možnost si zakoupit polštář přímo na místě za 69 Kč, a to pár minut před samotnou bitvou.

Podobné happeningy se v Česku konají již několik let. Těmto akcím se říká flashmobing, neboli okamžité shromáždění na určitém místě, předvedení neobvyklé akce a nenápadné zmizení.

Polštářové bitvy již proběhly např. ve Zlíně či Jihlavě. Nedávno ji zažila Praha. V Liberci ji nakonec radní zakázali v obavách z chaosu před radnicí, kdy se nemohli dohodnout s organizátory na vhodnějším místě konání.

Brněnská akce není podporována Městskou částí Brno-střed, nicméně organizátoři s ní spolupracují. Původně se akce měla konat na náměstí Svobody. Jak sdělil Mgr. Roman Burián, mluvčí Úřadu městské části Brno-střed, pořadatel této akce na doporučení ÚMČ Brno-střed a Policie zvolil nakonec vhodnější lokalitu. Právě z důvodu větší bezpečnosti všech účastníků a zejména kolemjdoucích i přihlížejících byla akce přesunuta do parku na Moravském náměstí.

"Příslušný úřad shromáždění nepovoluje, má možnost je pouze zakázat. Tato akce zakázána není," vysvětlil Mgr. Burián.

"Příslušný úřad shromáždění nepovoluje, má možnost je pouze zakázat. Tato akce zakázána není," vysvětlil Mgr. Burián.

Jak uvádějí organizátoři, všechny zúčastněné strany mají zájem na tom, aby akce proběhla v pořádku a všichni si užili "vítěznou bitvu nad nudou v Brně".

Reklama

Výběr článků

Načítám