Hlavní obsah

U ledních medvědů v Brně je rušno

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U ledních medvědů v ZOO Brno to žije. Párek medvídků, kteří přišli na svět v listopadu 2012, za sebou má dva nejkritičtější měsíce života. Jejich máma Cora po čtyřech měsících skončila s půstem.

Foto: ZOO Brno
Článek

"Pokud se neobjeví žádné komplikace, dostala by se naše ZOO vysoko nad průměr v chovu ledních medvědů. Během šesti let by se podařilo odchovat čtyři mláďata," konstatovala Monika Brindzáková, tisková mluvčí zahrady.

Medvíďata vážila po porodu zhruba 700 gramů, dnes se jejich váha odhaduje na 2-3 kilogramy. V těchto dnech už mají plně funkční zrak, sluch i čich. Pohyblivost medvídků je po narození velmi malá, omezuje se na převalování a popolézání. Zatím se stále pohybují velmi nejistě, každodenně se ale snaží postavit na nohy. Samostatné chůze budou medvíďata schopna pravděpodobně ve 3 měsících.

"V té době je budeme muset na chvíli oddělit od matky. Musí se načipovat, projít veterinární prohlídkou a naočkovat. Při té příležitosti také zjistíme jejich pohlaví," dodala mluvčí. Na medvědici a počasí pak záležet, kdy se medvědí rodinka objeví ve výběhu.

V roce 1976 se podařilo v brněnské zoo odchovat lední medvídě uměle. Rodičům Severce a Turulovi se narodila dvě mláďata, o která se samice nedokázala starat. Jedno zemřelo na infekci, druhé se podařilo pomocí inkubátoru chovatelů udržet na živu.

„Tenkrát byly podmínky pro lední medvědy a jejich chov zcela jiné než dnes," vzpomíná tehdejší chovatelka Lenka Tilčová. „Medvídě bylo samec, dostalo jméno Kukulín a do tří měsíců jsme ho měli s manželem, který působil v ZOO jako veterinář, doma. Krmili jsme ho Sunarem a spával v dětské postýlce.“ Lední medvěd Kukulín se v brněnské zoo dožil sedmi let.

Máma měla první oběd

Chovatelé začali v těchto dnech s přikrmováním medvědice Cory. První oběd, který jí chovatelé poslali do porodního boxu speciálním krmným komínem, se skládal ze dvou vařených jablek, dvou mrkví a jedné makrely. Cora byla bez jídla téměř čtyři měsíce a na stravu si musí postupně zvykat.

„Po vařené zelenině a rybách přijde na řadu strava syrová a také porce se budou postupně zvětšovat. Do jednoho měsíce bychom se měli dostat na její obvyklou krmnou dávku, součástí které bude už i maso," uvedl chovatel Jaroslav Jasínek.

Reklama

Výběr článků

Načítám