Hlavní obsah

Tradiční sjezd v maskách ukončil lyžařskou sezónu na Ještědu

Novinky, Milan Turek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradičním sjezdem v maskách a za bujarého veselí ukončili lyžaři sezónu na ještědských sjezdovkách. Neděle 20. března byla posledním dnem, kdy Sportovní klub Ještěd organizoval Ski open a kdy také uzavírali jeho členové sjezdovku. Tradiční sjezd končil v restauraci u vleku Skalka.

Foto: Milan Turek

Duchovní stav společenství lyžařů uzavřel zimní sezónu s požehnáním: "Ite ski est"

Článek

Uzavírání zimní sezóny na ještědských sjezdovkách má mnohaletou tradici. Maskovaní závodníci sjížděli už v padesátých letech, a to až od horské chaty na Ještědu, postavené v roce 1907 německým spolkem Ještědských a Jizerských hor.

I když v posledních zimních dnech nebylo sněhu mnoho, přesto se sjíždělo od chaty až dolů k lanovce. Osmadevadesátiletý Jiří Vele, bývalý náčelník Horské služby na Ještědu vzpomíná: "Tehdy nebyla žádná sjezdovka, to se jelo mezi kameny pod lanama, kde byla jen obyčejná pěšina. Když jsme organizovali první závod, byl vítěz odměněn živou kozou. Ceny se dávaly na chatě a tak jsem museli kozu vést přes Pláně k tramvaji."

V té době vznikal také lyžařský oddíl i lyžařská škola. Postupně byl budován i celý areál včetně skokanských můstků a nové sáňkařské dráhy. Lyžování na Ještědu má již stoletou tradici, první závody se uskutečnily počátkem dvacátého století a jejich propagátorem i organizátorem byl Josef Aleš, řečený Lyžec. Závodilo se na Pláních, kde stála česká chata a běhalo se směrem k Ještědu a zpátky.

Na Pláních se také skákalo, i když můstek byl s krátkým rozjezdem a skočilo se jen pár metrů. Později můstek přestěhovali nad Pílinkov a teprve až v šedesátých létech byl postaven pod lanovkou. Zajímavé byly i osudy sáňkařské dráhy, tři kilometry se startem na vrcholu a s dojezdem na Bucharce. Dodnes je pod silnicí znatelný tunel, kterým se projíždělo do poslední zatáčky.

V současnosti má Sportovní areál k dispozici jedenáct kilometrů sjezdovek, večerní lyžování pod lany, tři sedačkové lanovky, šest vleků a možnost zasněžování větší části trati, včetně sjezdovky školy.

Poslední den zimy ukončili maškarní veselicí sezónu a tím i provoz lanovek a vleků. Letní sezóna začne o Velikonocích, kdy bude obnoven víkendový provoz lanovky Skalka. Pro turisty to bude jediná možnost dostat se lanovkou na hřeben, protože výměna nosných lan kabinové lanovky bude ukončena až 21. května.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám