Hlavní obsah

Symboly české státnosti jsou vystaveny v Národním muzeu

Novinky, Vratislav Konečný

V Historické budově Národního muzea v Praze je od úterý vystaveno sto unikátních předmětů, patřících ke státní symbolice. Například nejvyšší vyznamenání ČR – Řád Bílého lva, závěs z prezidentské lóže v Národním divadle, používaného při návštěvách císaře Františka Josefa I., T. G. Masaryka, E. Beneše či E. Háchy.

Foto: NM Praha
Článek

Vystaven je autograf písně Kde domov můj z roku 1834 nebo gobelín se státním znakem, užívaný v době první republiky jako výzdoba stěn Senátu v Praze na Malé Straně.

Tradice pochází ze středověku

Státní symboly vycházejí z jejích tradic, historie a kultury. Výstava se věnuje všem státním symbolům České republiky, ukazuje jejich původ, zajímavosti jejich vzniku a zejména pak jejich proměnu od roku 1918 po současnost.

Tradice českých státních symbolů sahá hluboko do středověku. Dnes používané státní symboly pak vycházejí z tradic Československé republiky, založené v roce 1918. Nynější symboly vyjmenovává Ústava České republiky.

Jsou jimi státní hymna, státní vlajka, velký a malý státní znak, státní barvy, vlajka prezidenta republiky a státní pečeť. Na výstavě se dozvíte o jejich vzniku a historii ale také třeba to, za jakých okolností a jakým způsobem je správně používat.

Reklama

Výběr článků

Načítám