Hlavní obsah

Světový den vody se letos musí obejít bez tradičních návštěv vodních děl

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Světový den vody byl Organizací spojených národů určen od roku 1993 na 22. března. Důvodem byla skutečnost, že na světě více než miliarda lidí trpí nedostatkem pitné vody. Pro rok 2020 bylo zvoleno téma: Podzemní voda: zviditelňuje neviditelné.

Foto: Josef Zajíc

22. března: Světový den vody. Voda je základ života.

Článek

Vždy o víkendu, poblíž 22. března, pořádá společnost Povodí Odry Den otevřených dveří na svých velkých vodních dílech a také v místech se zařízeními s distribucí pitné vody spojených.

V letošním hektickém úvodu roku, kdy je také Česká republika zahlcena útokem neviditelného nepřítele - onemocněním COVID-19 - a rovněž kvůli následným opatřením vlády, musel státní podnik Povodí Odry návštěvy zrušit. V loňském roce přehrady a další zařízení s úpravnou pitné vody navštívilo 12 000 lidí.

Státní podnik Povodí Odry konstatuje, že srážkový úhrn se za hydrologický rok 2020 pohybuje od nízkých 115 mm na Hlučínsku a 190 mm v Rychlebských horách až po vysoké úhrny od 375 mm do 400 mm v Jeseníkách a Beskydech. Těmto srážkám odpovídají jarní průtoky ve vodních tocích, které mají hodnotu 45 až 100 procent dlouhodobého měsíčního průtokového průměru. Situace ve vodních dílech je výborná. Všechny významné nádrže ve správě státního podniku Povodí Odry jsou naplněny.

„Dodávka vody je pro milion obyvatel našeho regionu, do vodních toků pod přehradami i pro průmysl na letní období zajištěna. Situace je průběžně monitorována a vyhodnocována s cílem maximálního využití vody ze srážek. V současném stavu nouze se snažíme izolací přehrad a vytvořením samostatných pracovních skupin ochránit klíčové zaměstnance našeho podniku, aby i v případě výskytu povodňových stavů či sucha byl provoz přehrad zajištěn,” řekl technický ředitel státního podniku Povodí Odry Břetislav Tureček.

Vodní díla ve správě státního podniku Povodí Odry:

Slezská Harta je napájena řekou Moravicí a Černým potokem. Byla postavena v rozmezí let 1987-1998. Délka 13,5 km.

Kružberk je napájen řekou Moravicí a jejími přítoky nad hrázi přehrady. Přehrada byla vybudována v roce 1955. Délka 9 km.

Žermanická přehrada byla vybudována v letech 1951-1958. Přehradu napájí řeka Lučina. Přehrada má délku 5,5 km.

Těrlická přehrada - vybudována v letech 1955-1964, napájena je řekou Stonávkou. Délka 6,2 km.

Vodní dílo Šance. Vybudované na řece Ostravici v letech 1964-1969. Délka přehrady 7,6 km. Řeka Ostravice se vlévá v Ostravě do řeky Odry.

Vodní dílo Morávka na řece Morávce bylo vybudováno v letech 1965-1967. Přehradu napájí také říčka Slavíč. Řeka se vlévá do řeky Ostravice ve Frýdku-Místku.

Menší vodní díla v Moravskoslezském kraji: Vodní nádrž Olešná, Baška Větřkovice, Pocheň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám