Hlavní obsah

Světový cimbalista Marius Preda vystoupí na festivalu Musica Pura se svými syny

Novinky, Klára Blažková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mozart cimbálu, Predátor. Obě tyto přezdívky si za své muzikantské a interpretační mistrovství vysloužil nizozemský fenomén rumunského původu Marius Preda, přední světový cimbalista současnosti. V sobotu 25. listopadu exkluzivně přiletí do Česka, kde v 19 hodin vystoupí v Domě kultury města Ostravy.

Foto: Promo Marius Preda

Marius Preda Quartet

Článek

Ostrava po roce opět přivítá rezidenta Mezinárodního hudebního festivalu Musica Pura Mariuse Predu, hudebního mága, který je virtuózem na celou řadu hudebních nástrojů. Kdo měl již možnost slyšet Mariuse Predu, pochopí, že se stal svědkem neobvyklé hudební dimenze či snad dokonce úsměvně dokonalé invence kdesi shůry... 

„Marius Preda přijíždí letos do Ostravy po třetí a vzhledem k jeho plánům a koncertnímu vytížení na několika světových kontinentech je dosti pravděpodobné, že to bude na nějaký ten čásek jeho poslední vystoupení ve střední Evropě... Z toho důvodu velmi doporučujeme navštívit koncert pod názvem The Predators,” pozval Jan Rokyta, umělecký ředitel festivalu.

Pokud se v uplynulých dvou ročnících Marius představil jako skvělý improvizátor v gipsy swingu Django Reinhardta i folklorně laděném stylu bukurešťských Lautarů, letos se můžeme těšit na skutečný, řekněme americký jazz, ale také na překvapení v podobě improvizací na posluchačům známá lidová témata.

Mariusovými společníky budou zkušení jazzoví muzikanti: kolumbijský kytarista Guillermo Nikkels, maďarský kontrabasista Andor Horváth a hráč na bicí Taco Pieter Gorter z Nizozemska. Velkým a zajisté dostatečně sladkým bonbónkem bude také účast talentovaných synů Mariuse: klavíristy Eduarda Predy, který si ve věku 16 let už stihl “zadžemovat” i se samotným Chickem Coreou, a kontrabasisty Thomase Predy.

Další informace o festivalu na: www.musicapura.cz nebo www.facebook.com/festival.musicapura/.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám