Hlavní obsah

Světová premiéra opery Filoktétés v ostravském Divadle Antonína Dvořáka

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Operní soubor Národního divadla moravskoslezského uvede 14. května v 18.30 v ostravském Divadle Antonína Dvořáka premiéru opery Filoktétés od jednoho z nejvýznamnějších českých hudebních skladatelů současnosti Jana Klusáka. Bude uvedena jen čtyřikrát. V premiéře a dvakrát v reprízách v Ostravě a jednou v Praze.

Foto: Martin Popelář, zdroj NDM

Světová premiéra opery jana Klusáka Filoktétés. Ostrava 14.5.2015 v DAD v 18,30, Jorge Garza, Jana Hrochová.

Článek

Klusákův jednoaktový Filoktétés vychází ze stejnojmenné Sofoklovy tragédie, odehrávající se na ostrově Lémnu na severu Egejského moře v desátém roce trojské války. Bojovník a vynikající lučišník Filoktétés byl účastníkem první řecké výpravy za dobytím Tróje. Byl však uštknut hadem, jehož jed jej sice nezabil, ale rána se nikdy nezhojila...

„Filoklétés je celovečerní jednoaktovkou po vzoru Starussovy Salome. Je to dílo interpretačně extrémně velmi náročné, vyžadující nesmírnou koncentraci všech umělců na inscenaci zúčastněných,” uvedl ředitel NDM a režisér představení Jiří Nekvasil.

„Libreto zdůrazňuje obřadnost, rituálnost a až jakýsi oratorní pohled - přístup k opeře. Humor zde není explicitně přítomen, snad sem chvílemi vstupuje, ale až do inscenace, spíše v ironické podobě, s pohledem na sebestřednost a sebezahleděnost i hýčkanou ublíženost postav. Je to další pohled na možnosti opery 21. století, je to další důležitá a originální položka v Klusákově tvorbě na poli hudebního divadla,” dodal Jiří Nekvasil.

„Filoktétés je muž vyvržený vlastním společenstvím a odsouzený k izolaci v naprosté samotě. Deset let sní o pomstě, ale vyšší mravní princip ("boží vůle") mu nakonec káže vrátit se a spolupracovat se soukmenovci i bez nároků na jakékoli uznání,” řekl Jan Klusák, který libreto sestavil z textu Sofoklova dramatu v překladu Rudolfa Mertíka s přihlédnutím ke komentářům Karla Hubky.

„V hudebním nastudování Marka Ivanoviče, režii Jiřího Nekvasila, na scéně Daniela Dvořáka a v kostýmech Simony Rybákové se v hlavních rolích představí: Jakub Tolaš (Filotétés), Jorge Garza (Odysseus / Odyseuův vyzvědač přestrojený za kupce), Jana Hrochová (Neoptolemos, syn Achillův) a Martin Gurbal´ (Héraklés). Na inscenaci se dále podílí pánská část souboru opery NDM pod vedením Jurije Galatenka. Operu NDM uvede v českém jazyce s anglickými titulky,” informovala Marcela Bednaříková, tisková mluvčí a PR NDM.

Světová premiéra se uskuteční 14. května v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka. Druhá a třetí repríza bude 16. a 21. května rovněž od 18.30 v DAD.

Inscenace vznikla v koprodukci Národního divadla v Praze, kde ostravské divadlo NDM uvede její poslední čtvrté představení 23. května v 19.00 hodin na scéně Národního divadla v Praze v rámci programu mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro 2015.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám