Hlavní obsah

Svěcení biskupa Martina Davida proběhne v ostravské katedrále

Novinky, Pavel Siuda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Biskupské svěcení Mons. Martina Davida, který byl papežem Františkem letos v dubnu jmenován pomocným biskupem ostravsko-opavským, bude událostí, která se zapíše do dějin města Ostravy. Biskupské svěcení udělí svému generálnímu vikáři v neděli 28. května biskup František Václav Lobkowicz.

Foto: Pavel Siuda

Na slavnost se připravují nové ornáty pro biskupy a dvě biskupské mitry. Pro pomocného biskupa Martina Davida a jeho světitele biskupa Lobkowicze.

Článek

Spolusvětiteli nového biskupa budou olomoucký arcibiskup Jan Graubner a brněnský sídelní biskup Vojtěch Cikrle. Do ostravské katedrály zavítá celá řada významných osobností. Přítomen bude také papežský nuncius Giuseppe Leanza. Svou účast potvrdili biskupové a generální vikáři českých a moravských diecézí, dva biskupové ze sousedního Polska, představení kněžského semináře a další hosté z řad veřejného života. Očekává se velký počet kněží nejen z ostravsko-opavské diecéze, kteří se zúčastní mše svaté.

Celou slavnost budou zaznamenávat kamery televize Noe, která událost nabídne svým divákům v přímém přenosu. Současně bude veškeré dění z kostela přenášet na obrazovky uvnitř katedrály a velkou televizní obrazovku umístěnou před hlavním vchodem. Věřící, kteří na slavnost dorazí a do kostela se již nedostanou, budou bohoslužbu prožívat na prostranství před katedrálou.

Slavnosti biskupského svěcení předchází přísaha kandidáta a vyznání víry v kapli biskupství. Vlastní obřad svěcení je součástí mše svaté, která začíná v 15.00 hodin. Po evangeliu bude svěcenec představen světiteli. Vlastní obřad svěcení začíná po homilii biskupa. Součástí obřadu je slib svěcence, modlitba vleže tváří k zemi za zpěvu litanií ke všem svatým (tzv. prostrace). Následuje vkládání rukou a konsekrační modlitba, pomazání hlavy křižmem, předání evangeliáře a biskupských insignií. Biskup světitel navlékne nově posvěcenému biskupovi prsten – znamení věrnosti, nasadí na hlavu mitru – ozdobu svatosti a předá berlu – znamení pastýřské služby.

Obřad svěcení zakončí pozdravení pokoje od ostatních přítomných biskupů. Slavnostní bohoslužba dále pokračuje vyznáním víry a eucharistickou obětí. Liturgii bude provázet chrámový sbor a orchestr Chorus Collegium Odry pod vedením Martina Jakubíka. V průběhu bohoslužby zazní Missa Antiqua od hudebního skladatele Wolframa Menschicka. Za varhany usedne hlavní varhaník katedrály Božského Spasitele Lukáš Kubenka.

Organizační pokyny, mapky, informace o možnostech parkování a další podrobnosti k nedělnímu biskupskému svěcení najdete na http://doo.cz/svecenibiskupa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám