Hlavní obsah

Šumavské muzeum hostí dvě skvělé výstavy

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místnost plná plyšových medvědů různých velikostí či zajímavé obrazy od začínajících i vyzrálých umělců. To vše je k vidění v Sušici.

Foto: Jan Kaše

Výstava Z jedné palety dokonale využívá každé místo

Článek

Muzeum Šumavy v Sušici se kromě stálých expozic může pyšnit i skvělými výstavními prostory, v nichž v současné době probíhají dvě zajímavé výstavy.

Každým rokem pořádá malířka Olga Hrachová výstavu s názvem Z jedné palety. Je to prezentace nejen samotné umělkyně, ale především celé skupiny malířů, kterou vyučuje a vede.

Letošní, v pořadí již sedmý ročník získal skvělý prostor. Přímo v budově Muzea Šumavy v Sušici. A nutnou podotknout, že se podařilo skvěle a citlivě usadit jednotlivé výtvory všech 13 umělců.

Podprahový signál

Tak například na starých kamenných schodech vás jistě zaujmou Pomeranče od Jany Qubaiové, které se podařilo, zřejmě nevědomky, zasadit do tohoto obrazu jakýsi podprahový signál. Při pohledu na něj dostanete chuť na toto ovoce, nebo alespoň na vymačkanou šťávu.

Příznivci sušických dominant se jistě zahledí na Podzimní Andělíček. Dagmar Toušová vytvořila opravdu zajímavý obraz. Zvolené barvy povzbuzují celkovou atmosféru a výjimečnost tohoto místa.         

Veronika Kočí nám zase ukazuje, jak úžasně umí propracovat květiny. Uvolněná ruka a radost z kreslení jsou na první pohled patrné.

Pozadu samozřejmě nezůstává ani Olga Hrachová. U jejího Listopadového soumraku na vás dýchne blížící se podzimní atmosféra krátkého dne, který ale může mít svůj půvab a krásu. Například když zapadá slunce a odráží se na hladině rybníku tak, jak to malířka zachytila. Vodní hladina je plná obrazového dění – je pestrá, příjemná a veselá.

I na dalších obrazech Olga Hrachová dokazuje, že umí perfektně zvládnout a divákům předat své pocity z této části přírody.

777 medvědů

O patro výše pak můžete navštívit další výstavu, která zaujme děti i dospělé. K vidění je celkem 777 medvědů – plyšových i keramických, od 5 cm do 2 m velkých.

Kromě úžasných exponátů se můžete seznámit i s historií výroby plyšových medvědů. Na počátku byl Richard Steiff, kterého nadchl v zoologické zahradě ve Stuttgartu medvěd hnědý. Podle svého náčrtku navrhl design plyšového medvídka, na kterém pak pracovalo 10 švadlen, než ho vytvořily.

„23. Října 1902 tak spatřil světlo světa prototyp plyšového medvěda. Richard Steiff se díky němu stal společníkem firmy a byl to také on, kdo medvědům dal pohyblivé klouby,“ dočteme se na výstavě.

Obě výstavy jsou k vidění do konce října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám