Hlavní obsah

Sloní mládě si užívá života plnými doušky

Novinky, Pavel Jaňurek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sloní samička si pobyt ve venkovním výběhu opravdu užívá. Dovádí, běhá kolem mámy, zlepšuje svou techniku uchopování větviček, sena nebo zeleniny a prozkoumává okolí. Mezi její oblíbené aktivity patří nově i bahenní koupel v blátě, které se ve výběhu udělalo po vydatných deštích.

Foto: Pavel Vlček

Sloní mládě si v Ostravě užívá života.

Článek

"Bahenní koupel je pro slony důležitá kosmetická procedura, která chrání jejich kůži před ostrým sluníčkem, nepříjemným hmyzem a dalšími kožními parazity. V neposlední řadě je pro ně koupel v bahně i velká zábava," uvádějí ošetřovatelé slonů.

"Zatímco se malá samička s radostí válela v blátě, její máma Johti se krmila u betonové roury, do které jí ošetřovatelé schovali ovoce, zeleninu a větve. Betonová roura stejně jako bahniště, drbadla a další prvky ve venkovním výběhu i uvnitř pavilonu slouží k zabavení slonů a podpoře jejich přirozených schopností. Všechny tyto aktivity vedou k obohacení života zvířat chovaných v lidské péči (tzv. enrichment). V přírodě jsou zvířata neustále zaměstnávána různými činnostmi spojenými se získáváním  potravy, hledáním partnera, péčí o mláďata, obranou před predátory… Moderní zoologické zahrady se snaží tyto přírodní podmínky zvířatům co nejvíce přiblížit, a proto jim ošetřovatelé zajišťují dostatek činností tříbících jejich smysly a přirozené schopnosti," uvedla Šárka Kalousková, tisková mluvčí ostravské zoo.

Zoo Ostrava začala s programem jako jedna z prvních zoologických zahrad v České republice už v roce 2002 u šimpanzů. Později se enrichment zavedl i u dalších zvířat, jako jsou medvědi, kočkovité šelmy či právě sloni.

Reklama

Výběr článků

Načítám