Hlavní obsah

Skončí zámek Jezeří v plánovaném jezeře?

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není to žádné strašení, ale možné vyústění věcí příštích. Druhdy architektonický klenot Krušnohoří prožívá křeče, i když se v posledních letech pro jeho záchranu dělá maximum. Zámek stojí ale v cestě uhlí, a to ho možná pohltí, byť ve formě jezera.

Foto: Jan Konečný

Krajina pod zámkem je jako z Marsu, ale uhlí potřebujeme, tak co s tím?

Článek

Ošuntělý klenot

Perla Krušných hor vypadá zachovale jen zdálky, i když má novou střechu, opravenou věž. Lobkowická chlouba kvůli naprostému nezájmu v předchozích dobách vypadá zblízka otřesně.

Zámek, postavený na místě gotického hradu, má bohatou historii. Když procházíme zdevastovanými místnostmi, které ničili od lidově demokratických vojáků dále vandalové a zloději, vidíme jen část kdysi nádherného barokního objektu.

Měl slavnou, hlavně hudební minulost, Lobkowicové, kteří ho koupili v roce 1623 krátce po bělohorské bitvě, z něj vybudovali evropsky významný objekt, známý svými hudebními slavnosti. Dvakrát vyhořel, v roce 1646 a 1713, vždy byl znovuobnoven. K zámku patřila rozsáhlá zahrada  a park.

Kastelánce Mgr. Haně Krejčové, mnoha dalším příznivcům Jezeří a památkářům se pomalu daří objekt opravovat. „Jsme druhou nejnavštěvovanější památkou kraje, po Ploskovicích,“ chlubí se Krejčová. Může za to velký zájem lidí, kterým není devastace Podkrušnohoří lhostejná.

Co udělá voda?

Uhelné společnosti se snaží prolomit těžební limity, ale v Jiřetíně, ležícím pod zámkem, se jim nedaří. Podhrabat zámek zatím nemohou, ale v rámci rekultivace krajiny tu má vzniknout v budoucnu obří nádrž. Panují obavy, že voda způsobí podmáčení krajiny a Jezeří se ocitne v jezeře. Sdílí je i kastelánka, rekultivace krajiny zahrnuje velké vodní plochy, jedna je vidět i z vrchu Hněvín nad Mostem. Zatopená jáma, v místě, kde stávalo město.

V roce 1949, kdy objekt Lobkowicům sebrali, sem násilím vtrhla posádka armády z Chomutova a ničila. Před ní tu byla chvíli osobní tělesná stráž Hitlera, pak zajatecký tábor a kárný tábor pro wehrmacht. V tu dobu zámek natřeli na zeleno, aby nebyl cílem náletů.  

O demolici se uvažovalo několikrát. Ale i to by stálo peníze a tak se od akce ustoupilo. Záchrana začala v 80. letech. V roce 1991 dostali bývalí majitelé Jezeří zpět v restituci, ale náklady na opravy jsou obrovské, v roce 1996 ho za korunu vrací státu.

Když vylezete nad zámek, uvidíte krajinu jako z filmu sci-fi. Obří stroje drtí krajinu, rvou z ní „černé zlato“. Komíny elektráren jsou hrozivou kulisou. Nad tím ční Jezeří. Co má větší cenu? Někdejší perla Krušných hor, nebo teplo a světlo?    

Související témata:

Výběr článků

Načítám