Hlavní obsah

S knihou Můj první atlas Evropy za poznáním starého kontinentu

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Za poznáním evropských zemí a měst se můžeme vypravit dopravními prostředky nebo třebas virtuálně prostřednictvím internetu. Existuje však další způsob, vhodný zejména pro nejmladší generaci. Děti k němu nepotřebují rodiče, ani počítač. Stačí otevřít Můj první atlas Evropy a pomalu se „rozjet“.

Foto: nakladatelství Slovart (archiv)

Můj první atlas Evropy.

Článek

Při jízdě starým kontinentem s pomocí knížky, která navazuje na velice úspěšný Můj první atlas České republiky, s nímž děti „cestují“ již od roku 2011, bude malé světoběžníky opět provázet oblíbená a osvědčená dvojice Vítek a Štěpánka.    

S pomocí obou se seznámí nejen se základními charakteristikami jednotlivých zemí, jejich krásami, památkami a zajímavostmi, ale budou také hledat odpovědi na zvídavé otázky a jak vzkazují autoři publikace: „Hravým způsobem se tak dozví třeba to, která evropská země je nejmenší, ve kterém sportu vyniká švédská hvězda Björn Borg, kdy zanikly Pompeje a u kterého italského města se nacházejí jejich zbytky, které švýcarské město má nejvíce obyvatel, kdy Maďar Ernő Rubik vynalezl svůj slavný hlavolam - Rubikovu kostku …“

Kniha Můj první atlas Evropy je plná jednoduchých map i srozumitelných a poutavých textů, mimořádnou přitažlivost ji dodávají ilustrace Adély Moravcové, která prozradila, že práce na atlasu pro ni byla výjimečná technikou kresby: „Faktografické ilustrace jsou kresleny pastelkami a pastelem. Zvolila jsem lehce naivní kresbu v provedení s černou linkou a veselou barevností, které jsou blízké dětskému vnímání. Je to pro děti mnohem lepší než třeba fotografie, nebo vysoce realistické obrázky.“  

Dále ještě upřesnila: „Doprovodné ilustrace dětí Vítka a Štěpánky a jejich psa Křupky jsou kresleny v počítači. Tato zábavná část tak na stránkách hezky kontrastuje s naučnými pastelkovými ilustracemi.“

A po jak dlouhou dobu se obrázky rodily? „Tvorbou jsem strávila půl roku intenzivní práce. Je to téměř pět set ilustrací zobrazujících významná evropská místa, památky, tradice, různé zajímavosti,“ řekla autorka obrázků a odhalila, že i pro ni samotnou byla knížka velice zajímavá: „Sama jsem se při kreslení dozvěděla dost nového. Kreslila jsem podle fotek, což bylo leckdy ošemetné - abych to nakreslila opravdu správně, mohla jsem si naštěstí pomáhat pohledy přes Google Earth, kde vidíte místo ze všech úhlů pohledu a v kontextu okolní krajiny.“  

Adéla Moravcová považuje Můj první atlas Evropy za výjimečnou knihu s mnoha nej. Hned na prvním místě je skutečnost, že se pravděpodobně jedná o první původní český atlas Evropy. „Na internetu jsem žádnou obdobnou českou knihu nenašla, pouze přeložené atlasy světa,“ uvedla a dále doplnila, že kniha vyniká vysokou informační hodnotou, neboť každé zemi je věnována celá dvoustrana a některé malé země, jako třeba Pobaltí, jsou v kapitole spolu, takže je dost prostoru k jejímu představení.

Veliké plus má podle ní kniha i v tom, že její autor Vít Štěpánek je velmi zcestovalý člověk a vystudovaný geograf. Také jsou použity kvalitní podkladové mapy – na rozdíl od jiných atlasů pro děti, kde jsou mapy pouze kreslené.

Poslední důležitou informací je to, že knihu vydalo nakladatelství Slovart a poprvé bude představena veřejnosti ve dnech 15.–18. května na tradičním Veletrhu knihy v Průmyslovém paláci na pražském Výstavišti.    

Reklama

Výběr článků

Načítám