Hlavní obsah

Řidiči ve Zlínském kraji peníze dostali, kraj je bude nyní vymáhat od státu

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlínský kraj vyčlenil 73,4 miliónu korun ze svého rozpočtu pro dopravce, kteří je mohou použít výhradně a jenom pro navýšení mezd řidičů.

Foto: Vlastimil Langer, PhDr.

Zlínské autobusové nádraží.

Článek

„Kraj tak zareagoval na usnesení vlády z října loňského roku, kdy schválila navýšení mezd pro řidičky a řidiče linkových autobusů ze 71,60 korun za hodinu na 98,10 korun a zhruba o sedm korun navíc za ztížené pracovní prostředí. Navýšit se měly také příplatky za čekání mezi jízdami, tzv. čekačky. Přestože vládní nařízení slibovalo řidičům čtyřicetiprocentní nárůst mezd, nic neříkalo o tom, kdo navýšení mezd zaplatí,“ informovala krajská tisková mluvčí Renata Janečková.

„Zlínský kraj se k vládnímu nařízení postavil čelem a veškerou zátěž vládního nařízení převzal na sebe. Nevyčkávali jsme jako v jiných krajích a ani nepožadovali po dopravcích, aby tíhu nařízení zahrnuli do svého cash flow v prvních třech měsících letošního roku, než se situace vyjasní. Řidiči v našem kraji proto nejsou v nejistotě a nemají důvod k protestům,” komentoval aktuální situaci ve Zlínském kraji Pavel Botek, náměstek hejtmana, který má na starosti dopravu.

„Nemáme doposud vysoutěžené dopravce ve výběrovém řízení, proto zůstávají v platnosti již dříve uzavřené smlouvy s jednotlivými dopravci. O to byla naše výchozí situace jednodušší. Do dodatků stávajících kmenových smluv jsme doplnili odstavec o navýšení finančních prostředků na mzdy řidičů do prokazatelné ztráty, kterou nám každoročně dopravci vyúčtovávají v rámci závazků veřejné služby,“ dodal náměstek hejtmana.

„Od ledna letošního roku vyplácíme jednotlivým dopravcům 1/12 této částky. Každé tři měsíce nám budou dopravci předkládat vyúčtování, ze kterého musí jednoznačně plynout, že peníze byly vyplaceny řidičům,” pokračoval Botek.

„Bohužel jsme teď v situaci, kdy nám tyto peníze v rozpočtu chybí na investice a opravy silnic II. a III. tříd. Proto předpokládáme, že dojde k dohodě s vládou, a že tento výpadek nám bude kompenzovat,” uzavřel komentář náměstek hejtmana Pavel Botek.

Reklama

Výběr článků

Načítám