Hlavní obsah

Rarita ve Výtopně: pití přiváží modelová mašinka

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

"Jede jede mašinka, pivo na ní zacinká…“ Tak by mohla znít další z parafrází oblíbeného hitu o vláčku, který veze opilce. V pražské restauraci Výtopna na Václavském náměstí vám zlatavý mok, ale nejen ten, ke stolu dopraví vláček modelové železnice.

Foto: Vratislav Konečný

Děti mají rádi mašinku Tomáše

Článek

„Jé, mašinka, Tomáš!“ zní pokřik těch menších, když jim na stolek s kolejemi zamíří jejich oblíbený vláček, známý ze všech hračkáren i televizí. Pro děti vozí pochopitelně nealko, ale o tom Výtopna až zas tak není. 

Pivařův sen na kolejích

Až dvanáct nádherně napěněných piv utáhne jedna souprava. Čemu jsme se smávali ve filmu Kulový blesk, kdy na druhou kolej přijel vlak z Vizovic s moravským tekutým zlatem, se stalo  skutečností ve velkém.

Petr Fridrich postavil svoji první restauraci obsluhovanou modelovou železnicí už v roce 2009 v Brně. Projekt od počátku pojal jako franchisový, pražská restaurace funguje od Valentýna roku 2010. Výčepní i dispečer v jedné osobě přijímá objednávky, natočí tankové pivo nebo načepuje nealko a na dotykových obrazovkách nasměruje mašinku ke stolu. Jednoduché, ale dokonalé, měřítko modelů je 1:22,5. Jedná se o modelovou železnici typ G.

Občas pivo ujede

Lokomotiv tu mají patnáct, v závěsu na vagónech může každá uvézt 12 piv. Lokomotivy jsou německé, LGB, a nejsou nikterak levné. Pořizovací cena začíná zhruba na 20 tisícovkách, k tomu připočítejte vagóny, doplňky podle trati, dva tunely…

Mašiny mají světelné i zvukové vybavení, na více než 400 metrech kolejí mohou jezdit všechny najednou. K hostům zajíždějí buď na dlouhé trati z boku stolu, nebo zajedou přímo na stůl, tam asi na 20 vteřin zastaví, což by mělo stačit k odebrání pití.

Mnohdy se stane, že konzumenti začnou fotit jak vláčky, tak i odběr a vlak jim začíná od stolu couvat. Natahování po sklenici občas skončí čekáním na nově poslaný vlak, nebo honičkou za sklenicí, což v drtivém počtu případů vyřeší personál.

Atrakce pro děti

Restaurace je rozdělena na kuřáckou a nekuřáckou, s dobrým odsáváním, takže rodiče nekuřáci se nemusejí bát, že by jejich ratolesti vdechovaly tabákové zplodiny. Zatímco trati jsou vždy propustné, stává se ale, že při větším počtu dětí se všechny shromáždí na roštovém můstku, který překlenuje trať. Poté má personál co dělat, aby prokličkoval s pokrmy.

Zajímavostí je i jezírko u výčepu, devět rybiček už ochutnalo řadu nalévaných specialit, prý jim to náramně prospívá.

Reklama

Výběr článků

Načítám