Hlavní obsah

Purpurové srdce má šanci dostat i primář ze Zlína

Novinky, Břetislav Šťasta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šanci na udělení Purpurového srdce má Jozef Macko, primář novorozeneckého oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně. Informovala o tom tisková mluvčí KBNZ, a. s. Karla Havlíková.

Foto: archiv: tiskové mluvčí KNTB Karla Havlíková

Krajská nemocnice T.Bati ve Zlíně

Článek

Primář novorozeneckého oddělení Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně a zároveň ředitel pro léčebnou péči Jozef Macko je jedním z kandidátů na udělení Purpurového srdce. Jde o ocenění lidem, kteří poskytli významnou podporu nedonošeným miminkům a jejich rodičům, nebo významnou měrou přispěli k řešení problematiky předčasného porodu.

Jozef Macko stojí v čele novorozeneckého oddělení Zlínské krajské nemocnice od roku 1994. Společně s gynekologickým oddělením slouží jím řízené odělení jako perinatologické centrum a to od roku 1997, uvedla tisková mluvčí Karla Havlíková

V perinatologickém centru ve Zlíně jsou ošetřovány děti od hranice vialibity, tzn porozené ve 24. týdnu těhotenství. Jedná se o vysoce specializovanou péči charakteru intenzivní a resustitační péče.

Ve zlínské porodnici se každoročně narodí zhruba 70 dětí s porodní hmotností nižší než 1500 gramů. Naprostá většina těchto dětí přežívá a co je velmi důležité - ve stále větší míře přežívají bez závažného tělesného či mentálního handicapu.

Péče o extrémně nezralé děti je společnou prací lékařů a specializovaných sester, bez jejichž obětavosti, erudice a entuziasmu by nebylo možné dosáhnout těchto výsledků. "Všem za to patří velký dík," řekl ředitel KNTB Bohuslav Škubal.

Purpurové srdce bude letos v České republice uděleno poprvé, a to u příležitosti Evropského dne předčasně narozených dětí, který připadá na 17. listopad. Pro udělení se rozhodly občanské sdružení Nedoklubko a Česká neonatologické společnost ČLS JEP.

Cena je vyhlašována ve čtyřech kategoriích: Osobnost občanského sdružení Nedoklubko, Osobnost České neonatologickéhé společnosti, Osobnost veřejného života a cena Široké veřejnosti. "Nominován jsem do poslední zmíněné kategorie a děkuji všem, kteří posílají hlasy. Považuji je za ocenění nejen mé práce, ale práce celého kolektivu našeho oddělení," sdělil Macko.

Reklama

Výběr článků

Načítám