Hlavní obsah

Prahou projde pátý ročník Veggie Parade

Novinky, Tereza Vandrovcová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 15. června projde centrem Prahy každoroční průvod aktivistů za práva zvířat a příznivců rostlinné stravy. Jejich cílem bude přiblížit veřejnosti veganství a vegetariánství, které podle jejich názoru představuje zdravější životosprávu pro lidi a méně utrpení pro tzv. hospodářská zvířata.

Foto: David Borůvka

Loni se pochodu účastnilo několik stovek lidí. Letos organizátoři očekávají rekordní účast.

Článek

Samotný pochod s maskami a hudbou vyrazí po 14. hodině z Václavského náměstí na náměstí Republiky. Zde se na půl hodiny zastaví a proběhne tzv. freeze. Po zaznění domluveného signálu účastníci průvodu na tři minuty „zmrznou“ v poloze, ve které se zrovna nachází, ať už si budou zavazovat tkaničku nebo se líbat.

„Tato performance má symbolizovat nesvobodu zvířat v intenzivních chovech, odkud podle oficiálních statistik stále pochází zhruba 99 procent živočišné produkce,“ informoval jeden z pořadatelů akce Silvestr Špaček.

„Se zvířaty určenými pro lidskou potravu se v naší společnosti běžně zachází jen s malým ohledem na to, že jde o vnímavé a inteligentní tvory s jedinečnými osobnostmi, srovnatelné se psy a kočkami, se kterými soucítit umíme a vnímáme je jako individuální osobnosti. Málokdo však má zájem či odvahu nahlédnout za zdi jatek,“ uvedla Tereza Vandrovcová, další z pořadatelů.

Kromě etického rozměru zdůrazňují organizátoři i to, že rostlinná strava je výhodná z hlediska zdravotního, sociálního i environmentálního. Vandrovcová k tomu dodala: „Většina lidí v ČR vyrostla s představou, že bez masa a dalších živočišných produktů člověk onemocní nebo rovnou zemře. Přitom ale respektované zdravotnické organizace již dlouho deklarují, že při správném složení stravy je vegetariánství i veganství vhodné pro všechna životní období a může být i prevencí řady civilizačních nemocí.“

Z náměstí Republiky průvod zamíří přes řeku do holešovického Divusu – Prager Kabarettu, kde bude navazovat odpolední program. Na návštěvníky čekají ochutnávky veganských a raw jídel, přednášky, exhibice veganských sportovců ze sdružení Vegan Fighter, workshop přírodní kosmetiky a pro malé vegetariány i dětský koutek. Večer mohou neúnavní účastníci zamířit na after party do klubu Hus23, kde zazní pohodové africké a jamajské rytmy.

Reklama

Výběr článků

Načítám