Hlavní obsah

Praha 6 má opět centrum bojových sportů

Novinky, Emil Horný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to skoro dva roky co v Praze 6-Řepích musel ukončit činnost Kickbox klub Kosagym. Když pak v lednu odcházel i klub bojových umění Tiger Team, vypadalo to s bojovými sporty na v této městské části špatně. Naštěstí převzal tělocvičnu nový majitel a již v pondělí startuje nábor dětí v místním Shopping Pointu Řepy.

Foto: Emil Horný

V bílých kimonech cvičí začátečníci, červené pak mají pokročilé děti

Článek

A mají se na co těšit. V tělocvičně Tiger Gymu mohou děti již od 4 let začít s jedním z nejkomplexnějších bojových umění. Jiu-Jitsu je pro svou všestrannost doporučováno mnoha dětskými lékaři jako skvělý nástroj pohybového a koordinačního rozvoje dětí. Zdejší "Malí Tygříci" se pomocí her učí jak základům gymnastiky, tak i některým prvkům z Jiu-Jitsu, které se jim později mohou hodit nejen v bojových uměních, ale i při méně všestranně zaměřených sportech.

Pokud již malý cvičenec dosáhl osmi let, může si kromě Jiu-Jitsu vybrat i více závodní sporty. A ať se už rozhodne vyhrát olympiádu v judu nebo chce být skvělým kickboxerem, dostane se mu v místní tělocvičně péče jedněch z nejlepších trenérů v republice. 

Na výuku jsem se zeptal i jednoho ze zdejších trenérů, několikanásobného mistra republiky v judu, držitele čtvrtého danu v Jiu-Jitsu a trenéra s mezinárodními zkušenostmi Miloslava Bosáka. Na otázku, proč právě Jiu-Jitsu je pro děti doporučováno odborníky ze sportovního i lékařského prostředí odpověděl: "Jiu-Jitsu, narozdíl od většiny jiných sportů, není zaměřeno na jednu oblast vývoje. Není sportem, ale bojovým uměním. Děti se snažíme vzdělávat nejen po sportovní stránce, ale je zde místo i pro základní hodnoty jako úcta, respekt nebo disciplína. Z jiného pohledu je pak pro děti velký přínos, že se tréninkem nestresují, nikdy nezůstanou na střídačce a nemusí se bát, že je nevyberou do družstva. Jsou tým, naučí se důvěřovat sparingovi a respektovat svého učitele. Samozřejmě je ale stále základem pohyb, a to natolik všestranný, že se mu vyrovná jen málokterý sport. Děti zlepšují kondici, koordinaci, sílu i flexibilitu."

Po zhlédnutí tréninků mu musím dát za pravdu; cvičení dětí je náročné, ale zároveň je velmi baví. O vybavení tělocvičny mi víc řekla manažerka tělocvičny Marta Horná. "Vybavit tělocvičnu pro děti od 4 let a ještě k tomu tělocvičnu pro bojové umění a sporty je velmi náročné. Co ale Tiger Gym odlišuje od většiny klubů, je právě zázemí a vybavení tělocvičny. Nároky na bezpečnost jsou vysoké, proto je na ploše přes 200 metrů čtverečních tatami, speciální podlahy, která tlumí pády. Pro rodiče jsou připraveny stoly, u kterých si mohou vypít kávu z naší recepce a při ní sledovat trénink svých dětí. I to je často důvod, proč se rozhodnou právě pro náš klub, protože jen málo tělocvičen má podmínky na takové úrovni, aby rodiče mohli být přítomni cvičení. Pro starší děti a dospělé pak v tělocvičně nechybí boxovací pytle a lapy. Samozřejmostí je kompletní sociální zázemí."

Velký triumf pak tělocvična drží v úvodní hodině zdarma. Stačí do klubu zavolat a domluvit se na kterýkoliv všední den. Cvičení probíhá dle věku dětí od pondělí do pátku a to od 15 do 19 hodin. Dětem, a samozřejmě i dospělým, se pak po celou hodinu věnuje asistent trenéra. Malý bojovník tak není vhozen do cvičení bez znalosti potřebných základů.

Pokud tedy ještě nemáte o volném čase svých ratolestí na tento školní rok jasno, za zkušební hodinu opravdu nic nedáte.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám