Hlavní obsah

Policisté v Olomouckém kraji začnou měřit světelnou propustnost autoskel

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krajské ředitelství policie Olomouckého kraje zakoupilo měřiče propustnosti světla a odrazivosti povrchu - přidělí je dopravním inspektorátům. Policisté budou měřit propustnost čelních a předních bočních skel aut. Pokud upravený vůz nesplňuje technické podmínky pro provoz, čeká řidiče pokuta.

Foto: KŘP Olomouckého kraje
Článek

Do této doby pouze řidiče na nepropustné fólie na sklech upozornili. "Vozidla s takovýmito fóliemi nesplňují technické podmínky pro provoz na pozemních komunikacích a jednání řidiče je kvalifikováno jako přestupek," uvedla olomoucká policejní mluvčí Marta Vlachová.

Pokud je propustnost světla nižší než 70 %, hrozí řidiči bloková pokuta do 5 tisíc korun a řidič je upozorněn, aby fólie z oken odstranil. Pokud je propustnost pod 20 %, policisté přestupek postoupí správnímu orgánu a řidiči je zakázána další jízda. Pokuta je v tomto případě od 5 do 10 tisíc korun nebo zákaz řízení na 6 až 12 měsíců.

Všechny úpravy a opravy zasklení vozidel, které mají za následek snížení světelné propustnosti zasklení, je možné provádět pouze za dodržení podmínek daných předpisem EHK č. 43, resp. směrnicí 92/22/EHS a musí podle nich být schváleny. Podle těchto technických předpisů nesmí být celková propustnost světla čelního skla nižší než 75 % a celková propustnost světla předních bočních skel nižší než 70 %. Požadavky souvisí s bezpečností v silničním provozu.

"Jestliže v důsledku zatemnění skel řidiči druhých vozidel a chodci nemohou rozpoznat řidiče a ztrácí tak možnost reagovat na jeho chování, je jasně porušeno jedno ze základních pravidel bezpečného provozu, tj. že řidič musí co nejlépe vidět a být viděn. Snižuje se i možnost rozpoznávat a reagovat na dopravní situaci za snížené viditelnosti," informovala Vlachová.

Dodala, že dodatečné úpravy provedené v souladu se schválením ministerstva musí pak být označeny na jednotlivých sklech nálepkou, kde vedle informací o výrobku je i schvalovací značka ATEST. Ta říká, že ztemnění čelního skla na propustnost nižší než 75 % nebo ztemnění předního bočního skla na propustnost nižší než 70 % je hodnoceno jako závada. "Takové vozidlo ohrožuje bezpečnost provozu na pozemních komunikacích a nesmí být, s výjimkou nouzového dojetí, užito v provozu na pozemních komunikacích," upozornila mluvčí.

U některých vozidel se objevují zrcadlové fólie, které rovněž nesmí být použity na čelním a na předních bočních sklech vozidel. V ostatních oknech mohou být použity pouze zrcadlové fólie schváleného typu, které mají v obou směrech částečnou propustnost, a jejich odrazová schopnost není zaměnitelná se světelnými zařízeními vozidel.  

Krajské ředitelství PČR Olomouc zakoupilo ze svého rozpočtu sedm přístrojů, které budou postoupeny na jednotlivé dopravní inspektoráty. Jeden získá i oddělení dálniční policie. 

Reklama

Výběr článků

Načítám