Hlavní obsah

Plzeň 2015 spolu s německým divadelním uskupením Rimini Protokoll hledá hostitele

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň 2015 o.p.s. spolu s německým divadelním uskupením Rimini Protokoll hledá hostitele, kteří by do svého pokoje nebo kuchyně byli ochotni pozvat na jeden večer dvanáct hostů a "návštěvu z Evropy".

Foto: Plzeň 2015, o.p.s.

Tvůrci, kteří Rimini Protokoll tvoří, jsou považováni za nejvýznamnější představitele světového dokumentárního divadla.

Článek

Po zkušenostech z premiéry v Berlíně organizátoři ujišťují, že vhodné mohou být i velmi malé místnosti.

Tvůrci Helgard Haug, Stefan Kaegi a Daniel Wetzel, kteří Rimini Protokoll tvoří, jsou považováni za nejvýznamnější představitele světového dokumentárního divadla. Jsou nositeli evropské ceny "Nová divadelní situace" a Stříbrného lva z bienále v Benátkách. Rimini Protokoll vytvářejí projekty na pomezí divadla, performance, živého umění a výtvarného umění, do nichž neangažují profesionální umělce, ale "experty na život".

Projekt Home Visit Europe se koná v soukromém bytě. Tucet diváků se setkává kolem stolu, jako u nějaké společenské hry. Účastníci jsou originální a vtipnou formou vedeni k úvahám o budoucnosti starého kontinentu, ke konfrontacím svých představ, k analýzám svých vlastních strachů, zklamání a nadějí.

Co je to vlastně Evropa? Je to geografická hranice, kulturní identita, koalice států? Abstraktní představu o Evropě dává Rimini Protokoll do kontrastu s intimitou soukromého bytu. 15 lidí se stává součástí inscenace v obývacím pokoji, kde sdílí své osobní příběhy a politické mechanismy v Evropě.

„Pokud byste chtěli na jeden večer proměnit svůj byt v prostor pro vznik zajímavého a smysluplného divadelního projektu, napište prosím na e-mailovou adresu: hodousova@plzen2015.cz. Termíny, v kterých budou jednotlivá představení probíhat, jsou 30. 11., 1. 12. a 2. 12. vždy  v 16:30 a ve 20:30,” upřesnila Mirka Reifová z týmu Evropského hlavního města kultury 2015.

Projekt "Home Visit Europe / Evropa u vás doma" uvádí mezinárodní festival dokumentárního divadla ARKCENT za finanční podpory programu Kultura Evropské unie. Home Visit Europe je koprodukován deseti evropskými divadly v rámci programu House on Fire.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám