Hlavní obsah

Páteční podvečer v galerii ve Zlíně bude patřit polskému umění

Novinky, Alena Babicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 22. září mají návštěvníci Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně jedinečnou možnost dozvědět se více o současné polské malbě.

Foto: archiv KGVUZ
Článek

V 17 hodin provede výstavou Na druhé straně (zrcadla). Současná polská malba ze sbírky Galeria Bielska BWA ředitelka polské galerie a kurátorka výstavy Agata Smalcerz. Na komentovanou prohlídku naváže v 18.30 hodin poetický večer, který se koná k zakončení výstavy a tím i trienále Nový zlínský salon 2017. Výstavu mohou lidé navštívit ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU do neděle 24. září.

„Ryzsard Krynicki je významný polský básník, který na derniéře výstavy bude číst z knihy Magnetický bod v pořadu pojmenovaném Narozený v transportu. Úvodní slovo přednese Jiří Macháček z nakladatelství Protimluv a večerem bude provázet překladatelka Lenka Kuhar Daňhelová. O hudební doprovod se postará Ivetta Ellerová,“ uvedl Pavel Petr z Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně.  

Galerie v Bielsku-Białe je známá svým zaměřením na malbu, a to především proto, že je pořadatelem bienále Bielska Jesień, které je zaměřeno na tento umělecký obor. Díky nepřerušené tradici od 1962 mohou jeho návštěvníci každé dva roky sledovat, jak vypadá současná malba v Polsku. Značnou část děl ve sbírce galerie tvoří právě díla, která získala jednu z cen na bienále.

„Výstava prezentuje výběr z této sbírky omezený na díla vzniklá po roce 2000. Sedmdesát představovaných děl se věnuje různým tématům, například tělo, gender, pocity, rituál, spotřeba, transcendence. Většina z nich je figurální, ale můžeme mezi nimi nalézt i abstraktní díla. Mezi obrazy se objevuje také videoinstalace Sławomira Rumiaka. Jedná se o jediné nemalířské dílo na této výstavě, které představuje protipól k tradiční technice olej na plátně,“ uvedl Václav Mílek, ředitel Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně.

Autoři vystavených prací jsou především lidé narození v 70., 80. a 90. letech 20. století, s výjimkou několika umělců narozených v 50. a 60. letech.

Reklama

Výběr článků

Načítám