Hlavní obsah

Pálavské vinobraní v Mikulově bavilo rekordních 53 tisíc návštěvníků

Novinky, Jitka Sobotková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mikulov žil o víkendu Pálavským vinobraním. Letos se konalo již po osmašedesáté a do města pod Pálavou během tří dnů přijelo rekordních padesát tři tisíc návštěvníků.

Foto: archiv Město Mikulov
Článek

Popíjeli víno či burčák, bavili se na hudebních vystoupeních v centru města, na amfiteátru a na zámku i ve vinařském městečku. Přijeli z celé České republiky. V davu, u stánků či na Národní soutěži vín byla slyšet i němčina a slovenština.

„Jsem tu už po čtvrté a je fajn, že letos vyšlo počasí. Program je jako vždy skvělý a burčák výborný,“ svěřila se Kateřina Valentová z Hradce Králové.

Program byl opravdu pestrý, včetně sobotního historického průvodu v čele s králem Václavem IV. a královnou v podání charismatické herečky Chantal Poullain. Na čtyřech žánrových scénách se od pátku do neděle představily kapely MIG 21, Monkey Business, Hradišťan, Buty či Portless. Obrovský potlesk sklízeli Hana Zagorová i Věra Špinarová, Ondřej Brzobohatý, Marta Jandová, Ondřej Ruml, Michala Hrůzu, bratři Ebenové či folklorní soubory. Jediná drobná programová změna nastala v neděli, kdy vystoupila kapela Druhá tráva s Robertem Křesťanem za nemocného Žalmana & spol.

Nevšedním zážitkem pro zaplněný amfiteátr v sobotu večer byla světová premiéra ve speed paintingu v podání Alexe Dowise. Publikum se zatajeným dechem sledovalo dvacetiminutové vystoupení tohoto umělce, který před jejich zraky za pomocí sprejů a speciální techniky vytvořil velkoplošný dvojobraz. A ten věnoval městu Mikulovu.

„Velmi si toho vážíme, obraz však nezůstane u nás na radnici, ale dál poslouží dobré věci. Během nadcházejících měsíců připravíme dražbu a její výtěžek věnujeme na některý z charitativních projektů,“ řekl starosta města Rostislav Koštial, když obraz s tématikou Mikulova přebíral.

Mikulov o letošním Pálavském vinobraní byl plný překvapení a novinek pro nejednoho návštěvník. „Přijeli jsme hlavně na burčák a pobavit se, ale také se chceme podívat na opravený kostel na Svatém kopečku a křížovou cestu,“ prozradila skupinka návštěvníků ze Svitav.

V neděli před polednem se pak vypravila společně se stovkami dalších příznivců na každoroční výstup na Svatý kopeček. Na samém vrcholu starosta města převzal od již tradičního sponzora výstupu Vinařství Vinofol z Novosedel desetitisícový šek, který poslouží právě k úpravám kapliček na křížové cestě.

Šedesátý osmý ročník Pálavského vinobraní se podle ohlasů návštěvníků i účinkujících vydařil. Jako velmi úspěšný ho zhodnotila za pořadatele i Marcela Koňáková ze společnosti Mikulovská rozvojová. „Oproti loňskému roku, kdy nám nepřálo počasí, letos vyšlo vše na výbornou. A bylo vidět i slyšet, že si lidé vinobraní užívají,“ řekla Koňáková.

S potěšením v neděli odpoledne mluvila i řada vinařů, od jejichž stánků lidé odcházeli s lahvemi burčáku či krabicemi s vínem. „Rok od roku je vidět, že hodně lidí přijede na vinobraní speciálně za vínem a odváží si ho domů. A to je pro vinaře skvělá odměna. A o to nám společně přeci jde, vinobraní je především svátkem vína, dobrého burčáku a zábavy,“ dodala Marcela Koňáková.

Reklama

Výběr článků

Načítám